Szétosztott képzés, új nevek: itt a hivatalos terv az SZFE megújításáról – 24.hu

Megérkezett a hivatalos tervezet arról, hogy mi lesz az SZFE sorsa.

Néhány nappal ezelőtt érkezett a hír, miszerint az új vezetés felszámolná a meglévő oktatási helyszíneket és szétszórná a hallgatókat több új helyszínre, ezzel is megnehezítve az őszi félévben zajlott és a kijárási korlátozások miatt megszüntetett egyetemfoglalást. Ma megérkezett a hivatalos tervezet is az MTI-hez az új oktatási helyszínekről, ami gyakorlatilag egybevág a korábbi sajtóértesülésekkel, csak a konkrét helyszínek és nevek újak.

A közlemény a „Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja”-ként említi az intézmény történelmi jelentőségű épületeinek felszámolását.

A változások részeként az egyetem filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább, és a Szentkirályi utcai, mintegy 2254 négyzetméter alapterületű épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol 4715 négyzetméteres oktatási helyszínen várja a hallgatókat és az oktatókat. Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja a Nemzeti Színház 1935 és 1944 közötti igazgatója előtt tisztelegve.

Mint írják, az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, a korábbi 50 helyett 70 férőhellyel, hogy ez a kollégium hol van, azt egyelőre nem közölték. Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd.

A hallgatók őszi félévének elismerése kapcsán közben óriási káosz van, és az ősszel még kitartó oktatók is sorra mondanak fel. A félév két hét múlva kezdődik.

Neked Ajánljuk