Soha nem hallott családi titkokat árult el Cserhalmi György: a Nemzet Színésze őszintén vallott apjával való viszonyáról és felesége haláláról is – Femcafe.hu

Progresszív, de populáris, korszerű és kortárs, macsó ám érzékeny is. Ez ráillik rocksztárra vagy képzőművészre. A „Cserhalmi” azonban Szabó István és Bódy Gábor ikonikus filmjeinek férfialakja: A Dögkeselyű, A szirmok, virágok, koszorúk, Mephisto, Hanussen, a Psyché, az Eszter hagyatéka vagy az Anna filmje ezerarcú maszkulin, olykor esendő hőse.

Soha nem hallott titkokról rántotta le a leplet

Valaha vívott, lovagolt, de még most is igazi férfiideál, nevének említésére több generáció sóhajt fel, bár szerinte a „szerelemről az ő korában már nehéz beszélni”. Sűrű, puritán, tiszta, pengeéles játéka ma is hiteles, élő. Ha Amerikában születik… De hálisten ide született. 2014 óta a Nemzet Színésze. Keveset látjuk mostanában, mert a Balaton-felvidéken, Kékkúton tölti a napjait. D. Tóth Krisztával Cserhalmi György beszélgetett, családról, fatalizmusról, istenhitről, a DTK:Elviszlek magammal legújabb évadának nyitó epizódjában, amely vasárnap, szeptember 4-én 22.00-kor lesz látható a Spektrum Home-on.

Kékkút, ahol összefésülődik a város és a vidék, a hely, ami az ő esetében kiválasztja az embert: „aki nem odavaló, azt kirúgja a táj, de közben kitárja karjait, azoknak, akik odavalók”, Cserhalmi mindennapjainak része, a hétköznapi szerelem, ahogy ő fogalmaz, amelyről „már nehéz beszélni az ő korában”. 74 éves, szabadon jön, megy, de Kékkút az otthon. Nincs számítógépe, az okostelefont sem nagyon használja. De látta a YouTube-on azt a két felvételt, ahol az édesanyjával Varga Magda, operaénekessel szerepel. „Anya nagyon tudott énekelni, keveset voltunk együtt, és felvétel is kevés van. Debrecenben tanított az Akadémián, egyébként meg marha elfoglalt nő volt, egész életét az operaszínpadokon töltötte, ezért én magam is tudok 44 mezzoáriát”. A gyerekkor nehézségei és néha túlzásba vitt csínytevései – ennek része volt egy rövid intézeti időszak is – ma is foglalkoztatják, de elhessentette a témát, pedig halála előtt édesanyja sokszor kérdezgette orrol-e valamiért. Helyette most naplót ír, magának magáról, a családjáról: fel- és lemenőiről, hogy kibogozza a múltat, hátha abban megleli a kérdéseire a választ.

Lapozz a részletekért!

Neked Ajánljuk