Petíció indult a Wahorn-féle pedofilmosdatás miatt – Mandiner.hu

Az Index egyelőre nem vonta vissza a nagy port kavaró műsorát, amelyben Wahorn András a pedofíliát relativizáló megjegyzéseket tett. A Konyhanyelv friss adása a nézők és értékvédők körében is nagy megütközést okozott, petíció is indult az ügyben.

Nagy port kavart az Index Konyhanyelv című műsorának legutóbbi adása. A YouTube-on bemutatott produkció friss felvonásában Wahorn András meglepő monológgal vétette észre magát. Az asztaltársaság körében Csákányi Eszter színművész visszaemlékezett egy nyolcéves kislányként átélt esetre, amikor egy férfi benyúlt a fürdőruhája alá. A pedofil esetről merengve Wahorn úgy fogalmazott; hiba a 2021-es értékítéleteket évtizedekkel ezelőtti cselekedetekre vetíteni, majd hosszan mentegette a korábban pedofil cselekményeket elkövetőket. 

Az asztalnál helyet foglaló Mérő Vera pszichológus láthatóan felháborodott az elhangzottakon és vitába is szállt Wahornnal, rámutatva: a pedofília alól nincs felmentés, gyermekek, kiskorúak szexuális használata elfogadhatatlan. 

Wahorn András saját tapasztalatát is megosztotta a műsorban. Mint arról beszámolt, 11 éves korában egy nála tíz évvel idősebb nő simogatta és beszélt neki a szexualitásról, majd éveken át találkoztak. A beszélgetés során maga is bevallotta, hogy attól kezdődően az élete megváltozott,

az eseménysor „sokféle problémát okozhatott neki” és szexfüggőséget alakított ki nála.

Ugyanakkor mindennek ellenére a továbbiakban is megengedően nyilatkozott a pedofília bizonyos formáival kapcsolatban. 

Szinte mindenki tiltakozik

Az esetet követően számos közéleti szereplő és újságíró adott hangot felháborodásának (többek ezek közül mi is szemléztünk), de tanulságos a videó alatti hozzászólások tartalma is. A műsorral kapcsolatosan (cikkünk írásáig) mindössze 320 néző fejezte ki tetszését a megfelelő gomb megnyomásával, míg 1600 felhasználónak „ez nem tetszik”. A megjegyzések között sorjáznak a Wahorn kijelentését kulturáltan, de nagyon határozottan kritizáló megszólalások, sokan arra mutatnak rá, hogy sem ötven évvel ezelőtt, sem most nem tartozik a társadalom normarendszerében az elfogadható, tolerálható kategóriába a pedofília – és annak mentegetése. A hozzászólók gyakorlatilag egyöntetűen tiltakoznak a tartalom miatt.

A műsorban elhangzó állítások következtében szervezett tiltakozások is indultak. A keresztény értékvédő szervezetként számontartott CitizenGO magyarországi csapata petíciót indított, amelyben azt kérik az Indextől, távolítsa el a pedofíliát relativizáló műsorát. 

Mint magyarországi kampányfelelősük, Faragó Renáta a Mandinernek rámutatott, céljuk, hogy precedenst teremtsenek, a szólásszabadsághoz fűződő jogot ugyanis érvelésük szerint megelőzi a gyermekek testi-lelki jóléthez való joga. „Egyetlen médium sem engedheti meg magának, hogy az erkölcs helyett a profitot és a kattintásvadászatot válassza.

A gyermekvédelem, a pedofilok mentegetése pontosan egy olyan határvonal, amit nem léphetnek át” – mondja. 

A videó egyelőre elérhető a legnépszerűbb megosztón, hivatalos reakciót pedig nem kaptak a szerkesztőségtől. Faragó Renáta azt mondja, telefonos érdeklődésükkor arra kérték őket, levélben keressék fel Várbíró Péter főszerkesztőt, leveleikre azonban nem kapnak választ. 

A kampányt addig folytatják, amíg nem okoz érezhető nehézséget a lapnak. Ebből az esetből sokaknak kell tanulniuk – hangsúlyozza a kampányfelelős.

Máris kínos

Eközben az érintett internetes portál máris anyagi veszteséget könyvelhet el. A Hetek írta meg, hogy az Electrolux kiszáll a műsor támogatásából és többé nem működik együtt a stábbal. Sőt, a skandináv cég a már bemutatott, botrányosra sikerült adásból is kiveteti logóját és elhatárolódik Wahorn András kijelentéseitől, mivel „az minden szempontból ellenkezője annak, amit az Electrolux vállalati értékeiben, hitvallásában képvisel”. 

A Hetek is indított egyébként saját kezdeményezést az ügyben: a lap arra kéri olvasóit, hogy a műsort, mivel a pedofíliát és a gyermekek elleni abúzust mentegeti, jelentsék a tartalomszolgáltatónak és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak. 

Az ügyben megkerestük az NMHH-t, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. 

Nyitókép: YouTube

Neked Ajánljuk