Novák Hunor Kóbor János haláláról: Van egy rossz hírem, a Covid nem tisztelettudó – hvg.hu

A népszerű orvos azt mondja, „elvégezte a hálátlan munkát”: az énekes tragédiája apropóján mindenkit az oltás fontosságára figyelmeztet.

„Covid vs Erős az immunrendszerem = 1 : 0” – kezdi a Facebook-posztját Novák Hunor, aki úgy véli, Kóbor János tragikus halála kapcsán a média nagy része szemérmesen hallgat. „Pedig a hallgatás újabb emberek halálához vezethet, orvosként pedig az emberi élet védelmére esküdtem fel, ezért elvégzem én a »piszkos«, kellemetlen és hálátlan munkát. Ha posztom hatására csak egy ember is beoltja magát, eggyel kevesebb ember fog meghalni és eggyel kevesebb család fog gyászolni, már megérte” – írja.

Emlékeztet, hogy a sajtóhírek szerint Kóbor János nem oltotta be magát, mert abban bízott, hogy erős az immunrendszere. „Soha nem voltam igazán beteg!” – idézi Kóbort az orvos.

Nekem pedig van egy rossz hírem: a Covid nem tisztelettudó. Nem nézi, kit nem illik megbetegíteni, nem veszi figyelembe, ki nem szokott beteg lenni. A Covid kiszámíthatatlan, nem kopogtat udvariasan, hanem sokszor öl, pláne időseknél.

Novák Hunor hozzáteszi, semelyik védőoltás nem 100 százalékos, de a Covid-oltás legnagyobb haszna, hogy a súlyos, halálos kimenetellel szemben igen nagy hatékonysággal véd (de ott sem 100 százalék). „Éppen ezért nem állítható 100%-os biztonsággal, hogy ha Kóbor János beoltotta volna magát, biztosan nem halhatott volna meg, »csak« körülbelül 90-95% lehetett volna az esélye annak, hogy élve megússza.

Tanuljunk a tragédiából.

Azt kéri, ne ringassa senki magát abban a hitben, hogy ő nem kerülhet súlyos állapotba. „Ne legyen Ön vagy szeretett hozzátartozója a következő áldozat!” Mindenkit arra kér, hogy vegye fel a Covid-oltást akkor is, ha úgy érzi, erős az immunrendszere!

Posztja végén őszinte részvétét nyilvánítja ki Kóbor János családjának.

Neked Ajánljuk