Nem ment haza üres kézzel a BL-döntőről a berohanó nő – Index

Állatkertekben nem tartanak fecskéket. Egyrészt mert akkora röpdéket kellene nekik építeni a szúnyogvadászathoz, hogy csak na. Másrészt mert bejönnek maguktól úgyis.

Az állatok körül ugyanis rengeteg a rovar, az emberek nem zavarják őket, ha pedig megfelelők az épületek, még fészkelőhelyet is találnak.

Tóth Bence Péter építészmérnök a mesterdiplomára épp ezért egy Fecske-látogatóközpontot tervezett a Szegedi Vadaspark tavához, amiben a Magyar Madártani Egyesület két munkatársa, Orbán Zoltán és Halmos Gergő segítette. A belsejében foglalkoztató termek lennének, ahol akár műfészkeket is készíthetnek a látogatók.

A lényeg persze az, hogy a hatalmas “ereszek” alatt rengeteg füsti és molnárfecske fészkelhet, amiket az épület belsejéből lehet jól megfigyelni. A nagy ablakok úgy lennének kialakítva, hogy (részint a döntésnek, részint a speciális bevonatuknak köszönhetően), ne jelentsenek végzetesen tükröződő felületet a madaraknak. A központhoz egy mesterséges löszfal is tartozik, hogy a Magyarországon fészkelő haramadik fecskefaj, a parti is otthonra találjon.

Egy ilyen létesítmény persze nem enyhítene azon a problémán, hogy , de a szemléletformálásban sokat segíthetne. A terv persze egyelőre csak fikció, de örülnék neki, ha egyszer megvalósulna. 

Ha minden igaz, a részletek hamarosan felkerülnek a tervező honlapjára.

Neked Ajánljuk