Meghalt Böszörményi Gyula író – Index.hu

2022.07.01. 10:20

Június 29-én, 57 évesen meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író, a Gergő-sorozat megalkotója – tudatta a hírt családja a Facebookon.

A gyermekkorában izomsorvadásos bénulással diagnosztizált író már korán súlyos mozgássérült lett. Mivel családja is széthullott körülötte, így egészségügyi gyermekotthonba került. Az írással tizenévesen kezdett el foglalkozni, és a nyolcvanas évektől már megjelentek művei olyan folyóiratoknál, mint az Élet és Irodalom vagy a Debreceni Napló.

1986-ban megalapította a Mozgássérült Eszperantisták Levelező Körét, amelynek két éven át volt a vezetője. 1989-ben elvállalta az erdőkertesi Sci-fi és Fantasy Klub vezetését. 1992-ben megalapította a Szertelenek amatőr színjátszó csoportot, amely 1993-ban megnyerte a Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztivált. 1997-ben beválogatták az Élet és Irodalom legjobb novellistáit közlő antológiába.

Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek írni. 2003-ban feleségével, Cséplő Noémival megalapították az Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelezőiskolát, melynek célja az általános műveltség, a hagyományőrzés és az olvasásra nevelés elősegítése. Nevéhez a regényeken és a novellákon túl rádiós és televíziós munkák is fűződnek.

Az író 57 éves volt.

(Borítókép: Böszörményi Gyula író  2012. március 15-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Neked Ajánljuk