Letarolták a németek a brit Oscar-gálát (videó) – Mandiner

A Nyugaton a helyzet változatlan kapta a legtöbb BAFTA-jelölést.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) az idei díjjelöltjeit: a Nyugaton a helyzet változatlan 14 jelöléssel vezeti a listát. A sziget szellemei és a Mindenki, mindenhol, mindenkor 10-10 jelölést kapott, az Elvis kilencet, a Tár pedig ötöt gyűjtött. A BAFTA-díjkategóriáiban összesen 45 filmet jelöltek valamely díjra.

Nyugaton a helyzet változatlan

Az első világháborúról szóló Nyugaton a helyzet változatlan Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének új filmadaptációja. A BBC News cikke szerint utoljára A király beszéde című film kapott ennyi BAFTA-jelölést 2011-ben.

Nyugaton a helyzet változatlan – és Keleten is

Pár napja, éjszaka megnéztem a Nyugaton a helyzet változatlan című filmet, pontosabban a nemrég megjelent legújabb, netflixes adaptációját. Nehéz erről a filmről beszélni, de szerencsére nem filmkritikát kell írnom, azt megteszi majd egy kolléga helyettem.

A jelöltek listáját két színész, Hayley Atwell és Toheeb Jimoh jelentette be a BAFTA londoni székhelyén megrendezett eseményen, amelyet élőben streameltek is a filmakadémia YouTube-csatornáján.

A legjobb film kategóriában szerepel a Nyugaton a helyzet változatlan mellett A sziget szellemei, az Elvis, a Mindenki, mindenhol, mindenkor és a Tár.

A legjobb színésznő díjára Cate Blanchett (Tár), Michelle Yeoh (Mindenki, mindenhol, mindenkor), Viola Davis (The Woman King – A harcos), Danielle Deadwyler (Till – Igazságot a fiamnak), Ana De Armas (Szöszi) és Emma Thompson (Minden jót, Leo Grande) esélyes.

A színészek közül az Elvis főszerepéért Austin Butler, A bálnáért Brendan Fraser, A sziget szelleméért Colin Farrell kapott jelölést, és esélyes a díjra Bill Nighy (Living), valamint Daryl McCormack (Minden jót, Leo Grande) és Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) is.

A nem angol nyelvű filmek kategóriájában a Nyugaton a helyzet változatlan, az Argentina, 1985, a Fűző, A titokzatos nő és A csendes lány kapott jelölést.

Nyugaton a helyzet változatlan | Hivatalos előzetes | Netflix

Pinokkió is esélyes

Az animációs filmek közül Guillermo del Toro Pinokkiója, a Marcell the Shell with Soes On, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság és a Pirula panda esélyes a díjra.

Rendezői díjat kaphat a brit filmakadémiától Edward Berger (Nyugaton a helyzet változatlan), Martin McDonagh (A sziget szellemei), Park Chan-Wook (A titokzatos nő), Todd Field (Tár), Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Mindenki, mindenhol, mindenkor), valamint Gina Prince-Bythewood (The Woman King – A harcos).

A BAFTA-díjátadó gáláját február 19-én rendezik meg a Royal Festival Hallban. A díj történetében először a ceremónia utolsó négy díjának átadását élőben láthatják a BBC One tévénézői. A korábbi években a díjátadót felvételről, de még aznap sugározták a tévében – írta a Variety.com.

(MTI)

Nyitókép: Netflix/Reiner Bajo

Neked Ajánljuk