“Látta, ha valakinek baja volt” Csodálatosan emlékeznek a Szomszédok elhunyt rendezőjére – ATV

“Egészen biztos vagyok benne, hogyha megkérdezhetnénk, nem a Szomszédokat emelné ki” – ezt mondja Vitray Tamás, Horváth Ádám munkásságáról. Szerinte a rendező nagyon művelt és maximalista ember volt, ami meghatározta egész szakmai életét. Horváth Ádám, súlyos betegség után, tegnap halt meg. A Kossuth-díjas rendező 89 éves volt.

Horváth Ádám talán utolsó nyilvános szereplésén készültek azok a felvételek idén februárban, amelyeken táblát avattak a mentősök Markó utcai központjában, a Szomszédok című sorozatnak. A rendezőt a nagy nyilvánosság, az ikonikus tele regény „atyjaként” ismerte.

Horváth Ádámra emlékeztek

1987-ben 6 adás elkészítésére kérték fel, végül közel 13 éven át forgott, a három család életét bemutató sorozat.

„A 13 év alatt, most, hogy úgy belegondoltam, tényleg soha nem mentem le úgy, legalábbis én, de úgy gondolom, hogy a többiek nevében is mondhatom, hogy ne mosollyal fogadott volna, ne köszönte volna meg. Nem volt az egész túllihegve, hanem jó, hogy itt vagy, dolgozzunk” – mondta Trokán Péter.

Horváth Ádám a Szomszédok mellett, több mint 3000 műsort rendezett, a Magyar Televízióban. Ő készítette az első televíziós portréfilmet, de a nevéhez kötődik az első színes adás, számtalan komolyzenei műsor, valamint Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének televíziós rendezése is. 1994-95-ben tévéelnök volt.

„Amikor mi kezdtük, akkor ha valaki valamit meg akart próbálni, az megpróbálhatta. Ha elrontotta, előbb-utóbb azt mondták, hogy ne csinálja. De ha nem, akkor mindent megpróbálhatott. Ilyen volt Ádám is” – mesélte az ATV Híradónak Vitray Tamás.

Ők ketten együtt alapították meg az akkori Színművészeti Főiskolán a szerkesztő-műsorvezető-riporter szakot. Később az iintézmény rektor-helyettese is volt.

„Nem csak jó tanár volt, hanem figyelt ránk: észrevette, ha volt valakinek valami problémája, ha valaki segítségre szorult. Legyen szó atyai támogatásról, vagy néhány jó szóról, vagy adott esetben még olyan is volt, hogy zsebpénzt adott valamelyikünknek, aki a főiskolai évek alatt erre szorult” – emlékezett meg Horváth Ádámról Holló Márta.

Munkásságáért többek között megkapta a tévékritikusok díját. 2004-ben a Magyar Televízió örökös tagjává választották. 2007-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

atv.hu

Neked Ajánljuk