Korábbi Junior Prima-díjazottak tették helyre a színészt, aki „cenzúra” miatt nem vette át a díját – Mandiner

„Nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül” – írták Vilmányi Benettnek.

Mint arról mi is beszámoltunk, a közelmúltban színház-, film- és táncművészet kategóriában osztották ki a Junior Prima díjat annak az öt, harminc év alatti művésznek, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Köztük volt Vilmányi Benett, aki „megköszönte az elismerést, de személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat”. Mint kiderült, feldühítette, hogy az átadó előtt kérték, hogy ne politizáljon a beszédébe, ezért aztán mégis így tett. Vilmányi úgy vélte, „cenzúrázták” őt.

Erre válaszul közös közleményt adtak ki a Junior Prima birtokosai, amelyet a Telex szó szerint közölt:

„A díjat banki szponzorációval ítéli oda egy szakmai zsűri a 30 év alatti tehetségeknek, a korábbi díjazottak és rangos művészek ajánlásainak figyelembevételével.

A kuratórium kérésére minden évben, rövid indoklás keretében felterjeszthetjük azokat a pályatársainkat, akiket érdemesnek találunk az elismerésre, így próbálva támogatni fiatalabb kollégáinkat, hogy a széleskörű megbecsültség mellett, nem kevés pénzben is részesüljenek. A felterjesztett neveket a zsűri minden alkalommal megvitatja és hosszas mérlegelés után születik döntés a jelöltekről. A zsűri tagjait tekintve, semmi esetre sem feltételezhetünk egyöntetű elfogultságot. A Junior Prima díj elnyerésének nem feltétele a politikai hovatartozás, az elbírálás módja pedig egyértelműen törekszik arra, hogy demokratikus legyen.

Az ünnepség előtt a szervezők részéről megfogalmazott kérés, miszerint a nyertesek köszönő beszédeikben lehetőleg tartsák tiszteletben a díj függetlenségét, pusztán azért hangzott el, hogy a díj megőrizhesse szakmai hitelességét és méltósága sértetlen maradjon. Ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges. Az üzenet félrement, a kollégánk pedig cselekedett, ahogy jónak látta. Úgy gondoljuk, ezzel a döntésével nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be, hanem azoknak a színészeknek, akik leadták rá a voksukat, azoknak a zsűritagoknak, akik lobbiztak érte és azoknak a fiatal alkotóknak, akik szintén megkaphatták volna ezt a díjat és boldogan átvették volna. Nagyon sajnáljuk, ami történt és bízunk benne, hogy ez az eset nem veszélyezteti a díj presztízsét!

Végezetül szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi is elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak, tiszteljük a bátor és egyenes kiállást, de nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül.”

Az aláírók névsora: Ötvös András, Gubik Petra, Tenki Réka, Pálos Hanna, Vecsei H.Miklós, Gyöngyösi Zoltán, Barta Ágnes, Koltai-Nagy Balázs, Benedek Dániel, Rujder Vivien, Szabó Sebestyén László, Lábodi Ádám, Petrik Andrea, Trokán Anna, Trokán Nóra, Orth Péter, Pallag Márton, Zoltán Áron, Patkós Márton, Székely Szilveszter, Mentes Júlia, Eke Angéla, Jordán Adél, Pálmai Anna és Tasnádi Bence.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

Neked Ajánljuk