Kőhalmi Zoltán nem akar annyira pórul járni, mint Galla Miklós, levelet írt a közmédiának – hvg.hu

A humorista szeretne méltó maradni a Karinthy-gyűrűjéhez, ezért az MTVA vezérigazgatójától kér útmutatást.

Kőhalmi Zoltánhoz is eljutott a híre annak, hogy az MTVA minden ok nélkül visszavonta Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. Pontosabban a kiemelkedő humoristáknak járó elismerést azért nem kapja meg Galla, „mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével”.

Az ügy nyílt levél megírására ihlette Kőhalmi Zoltán Karinthy-gyűrűs humoristát, aki most kapott észbe, hogy amikor megkapta az elismerést, elfelejtették tájékoztatni arról, hogy mi mindennel kell összeegyeztethetőnek lennie a tevékenységének.

Kőhalmi azt írja, mivel a díjat a mai napig nagy becsben tartja, semmiképpen sem szeretne olyasmit tenni vagy nyilatkozni, amivel utólag érdemtelenné válna rá.

„Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom” – kéri Dobos Menyhértet, az MTVA vezérigazgatóját. A humorista javasolja azt is, hogy világítsák át az összes eddigi díjazott értékrendjét és szellemiségét „nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen”.

Majd egyetlen erős bekezdésben összefoglalja a közmédia szellemiségének a lényegét:

„Segítségükre lehet, hogy mindegyikükről számos leleplező erejű hangfelvétel készült, ahol hosszan fejtik ki saját nézeteiket, valaha ezt nevezték Rádiókabarénak. Sajnos ezen felvételek jó része Önöknek már nincs meg, mert 2010-ben a Rádió új vezetése kihajította az egyedülálló kabaréarchívumot. Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon. Szerencsére volt olyan munkatárs, aki az utolsó heteiben nem sajnálta a fáradságot, és amit tudott, bedigitalizált. Megkaptam tőle, úgyhogy nekem elég sok minden megvan, oda tudom adni.”

Kőhalmi Zoltán teljes írása itt olvasható:

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapták.

Galla Miklós a L’art pour l’art Társulattal vált a magyar humor egyik ikonjává, de saját műsorai egy része is klasszikussá vált azóta, ahogy kultikus státusznak örvend a GM49 névre hallgató, épp újraindult zenekara is.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Neked Ajánljuk