Hat éve lett öngyilkos az egykori Regős Bendegúz az Indul a bakterházból – Origo

2013. július 13-án reggel egy Fót és Csomád közötti erdős részen találták meg Olvasztó Imre felakasztott holttestét.

Szüleit nem ismerte, nyolc hónaposan intézetbe került, majd egy idős néninél nevelkedett. Gyerekként szerepelt a Mihályfy Sándor által rendezett, 1979-ben forgatott Indul a bakterház című filmben, ahol Regős Bendegúzt alakította, ebben a szerepben egy fél ország megszerette.

Forrás: MTV

Nem lett színész, pedig több szereppel is megkeresték. „Véleményem szerint, ha kifestek egy szobát, vagy megjavítok egy széket, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nekem a továbbiakban akár festőnek vagy asztalosnak kellene lennem. Ez ugyanígy vonatkozik a színészetre is. Én annak idején teljesen véletlenül cseppentem bele ebbe a filmbe. A film készítői levelet küldtek az iskolaigazgatóknak, a szerepre alkalmas gyereket kerestek. Több válogatás következett, s mint azt később megtudtam, négyezer gyerek közül választottak ki engem” – emlékezett egy korábbi interjúban.

Forrás: MTV

„Amikor már csak néhány gyerek maradt, azt mondta a rendező az egyik szereplőre mutatva: billentse őt fenékbe. Én meg örültem, hogy végre büntetlenül hátsón billenthetek egy felnőttet, úgyhogy nekifutásból, zsupsz! Meg is jegyezte aztán Mihályfy Sándor: csak billentést kért, nem rúgást” – sztorizott az Új Szónak.

MTV

„Ahogy visszaemlékszem a forgatásokra és a szereplőgárdára, mindenkivel jóban voltam, csak Horváth Terikével nem. Ö a banyát játszotta, s számomra ő már az első pillanattól kezdve banya volt. Arra biztattak, legyek vele szemben pimasz, őt meg hergelték, hogy milyen szemtelen ez a gyerek. Megesett, hogy már állt a kamera, de mi még kergettük egymást a határban” – adomázott Olvasztó  Imre.

MTV

Koltai Róberttel sokáig megmaradt a jó kapcsolat. A híres gombócjelenet mindig szóba került: kéthetes lekváros gombócok voltak, lefagyasztották, hogy a felvételig megmaradjon. Koltai kifeküdt, úgy eltalálta a rakoncátlan gyerek… úgyhogy ezt sokáig emlegette, hogy szemen dobta Bendegúz.

Bankba került a pénze

„Tudtam az összes szereplő szövegét. Megkaptam a szöveg- és a forgatókönyvet, de senki nem mondta, hogy csak a sajátomat, vagyis a Bendegúzét tanuljam meg. Tudtam a kamerabeállásokat, tudtam, mikor melyik reflektor világít” – emlékezett. A szöveget évekkel később is tudta. Évente egyszer-kétszer a családdal megnézték a filmet, és nagyon idegesítette őket, amikor közben megszólalt, és elkezdte mondani valamelyik szereplőnek a szövegét.

MTV

„Akkoriban nagyon sokat érő ötvenezer forintot kaptam. Ezt a pénzt egyébként nem én kezeltem. Bankba tették, és amikor nagykorú lettem, akkor kaptam meg a fizetségemet” – tért rá az anyagiakra. Jó pénzt kapott, úgy vélte, de mégsem lett színész, nem érezte jól magát a bőrében, mert nem szerette a forgatásokkal járó jövés-menést, nyüzsgést, stresszt.

Bendegúz maradt mindenkinek

Nyomdásztanuló lett, megszerette a szitanyomást, a filmnyomást és a különféle szöszmötölős grafikai munkákat. Kevés ember hívta Imrének. „Természetesen Bendegúznak szólítanak, de nemcsak a kollégáim, hanem a régi ismerőseim is. Sokszor könyörgök, hogy szólítsatok már végre Iminek, mert én azt a nevet is szeretem, de valahogyan nem áll rá a szájuk. Nekik Bendegúz maradok” – mondta egy korábbi interjúban az Új Szónak.

A lapok arról írtak, hogy magánéleti válsága, megromlott házassága miatt végzett magával. 2013. július 13-án reggel egy Fót és Csomád közötti erdős részen találták meg felakasztott holttestét.

A filmet itt megnézheti:

Neked Ajánljuk