Harry herceg és Meghan Markle folytathatja a háborút a királyi ház ellen – Origo

A Buckingham palota belső ügyeit ismerők véleménye megoszlik arról, hogyan kell értelmezni Harry herceg és felesége névválasztását a kislányuk születésekor, és a bejelentés mikéntjét. Harry herceg tájékoztatta a királynőt arról, hogy mi lesz a kislány neve, de nem kérte az engedélyét, ez pedig a szokásjog és II. Erzsébet megsértésének is tekinthető. Már csak azért is, mert a kislány első neve a királynő nevére utal.

A kiegyezéspártiak szerint Harry és Meghan Markle azért választották a Lilibet nevet a kislányuknak, hogy ezzel enyhítsék az elmúlt hónapok általuk okozta sebeit.

Lilibet ugyanis II. Erzsébet gyerekkori beceneve – a királynő kisgyerekként nem tudta helyesen kimondani a saját nevét, és apja, V, György megszerette az elrontott hangzású szót. A ma 95 éves királynő néhai férje, Fülöp herceg is kedvelte ezt, és haláláig így szólította a királynőt. A  Sunday Times királyi ügyekért felelős szerkesztője szerint a névválasztás egyértelműen a békejobbot jelenti, írja a BBC

A szkeptikusok ezzel szemben azt mondják, hogy nem a névválasztás az igazi üzenet, hanem a módja, ahogy átadták az üzenetet. A szokásjog ugyanis azt diktálja, hogy a párnak engedélyt kellett volna kérnie a királynőtől. A királyi család ügyeit jól ismerő szakértők szerint a tájékoztatás megtörtént, vagyis Harry jelezte a nagymamájának, mi lesz a kislány neve, de az engedélyt már elfelejtette megkérni.

Ezért lehetett, hogy a Buckingham palota csak a kislány születése után másfél órával gratulált a sussexi hercegi párnak. 

Angela Levin, az ITV szakértője szerint a névválasztás sem szerencsés. Brutálisan bántak vele eddig, úgyhogy sajnos ez a névválasztás is sértő.

A sussexi herceg és hecegnő, vagyis Harry és Meghan Markle második gyerekének teljes neve Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor. Lilibet – ahogy írtuk – a dédnagymama, II. Erzsébet beceneve, a Diana név pedig Harry édesanyjára, Diana hercegnőre utal. Érdekesség, hogy a lilibetdiana.com domainnevet a gyerek születése napján egy ismeretlen megrendelő levédette

Szakértők szerint maguk Harryék lehetnek, vagyis ebből is pénzt szeretnének csinálni, ahogy Meghan Markle is használja a sussexi hercegné titulust, annak ellenére, hogy azt hirdeti, távolodni akar a királyi családtól.

Forrás: icann.com
Neked Ajánljuk