Gáspár Evelin és a meztelen képek: a személyestől a közügyig – hvg.hu

A bulvár farvizén egy komoly kérdés kerülhet reflektorfénybe.

Nehéz lesz ezekben a napokban úgy belelapozni valamelyik bulvárlapba, hogy ne jöjjön szembe Gáspár Evelin története. Mint sok más cikkfolyam, ez is egy közösségi oldalas bejegyzésből indult ki. Gáspár Evelin ugyanis az Instagramon arról írt, hogy zaklatás áldozata.

Megnevezte a zaklatóját is, a volt párját, illetve a zaklatás különböző formáit, többek között azt, hogy a férfi róla készült meztelen képekkel zsarolja.

Ennek egyébként neve van: bosszúpornónak hívják azt, amikor valaki meztelen fotókkal vagy videókkal akar egykori partnerén elégtételt venni valamiért. Nagy-Britanniában már petíció követeli a bosszúpornó törvényen kívül helyezését. Egy ausztrál felmérés szerint pedig minden ötödik 16 és 49 év közötti ember volt már áldozata a hivatalos nevén képalapú visszaélésnek, vagyis amikor meztelen és akár szexjelenetet is rögzítő képekkel és videókkal élnek vissza korábbi barátok/barátnők, de akár idegenek is.

Gáspár Evelin közügyek szempontjából is fontos személyes történetéből időközben rendőrségi eljárás is lett, és mivel feltehetően sokáig terítéken lesz még a téma, sok más hasonló ügy szempontjából is fontos lesz, hogy mi lesz a kifutása.

Addig is Gáspár Evelin a saját történetét egyfajta aktivizmussá is alakította, amikor így ír:

Elég! Elegem van abból, hogy egy értetlen férfi azt gondolja, a fizikális erejével, vagy zsarolással megváltoztathatja az érzéseimet, és magához láncolhat. Hogy azt gondolja, a titokban rólam készített, provokatív képei hatására majd megijedek és visszamegyek hozzá. Szomorú, hogy sok nő megtenné. Szeretnék a hasonló helyzetbe került nőtársaimnak üzenve erőt adni: ne engedjenek a mentális erőszaknak! Ki kell állnunk magunkért, mert bizony ezek a zsaroló kapcsolatok előbb-utóbb bántalmazóvá válnak.

 

Neked Ajánljuk