Galla Miklós: Minden ok nélkül vonták vissza a Karinthy-gyűrűmet – hvg.hu

A humorista egy e-mailből tudta meg, hogy bár februárban neki ítélték a gyűrűt, a közelmúltbéli tevékenysége miatt visszavonta döntését az MTVA. Arra gyanakszik, egy politikai álhír van a háttérben.

Galla Miklós azt állítja, mégsem kapja meg a kiemelkedő humoristáknak járó Karinthy-gyűrűt az MTVA-tól annak ellenére, hogy már februárban értesítették róla, neki ítélték. Galla elfogadta volna a gyűrűt, de azt állítja, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával érkezett ma egy e-mail, amiben tudatták vele, visszavonják a döntést.

Az Indexnek birtokába került levélben konkrétan meg is jelölik a visszavonás okát: “Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla elmondta válaszában, hogy értetlenül áll a döntés előtt, mivel semmi okot nem adott rá. Galla elmondta, nemrég adott interjút a köztévének, ráadásul ő konferálta fel a rádiókabarét is hétfőn.

A humorista szerint politikai háttere van a dolognak, mivel elterjedt róla az az információ, hogy csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához, miközben ilyenről szó sincs.

A Nyugat írójáról és nagy humoristájáról elnevezett Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 25-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtó szerzőinek, előadóinak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke, ma már ennek utóda, az MTVA. A gyűrűt tavaly Scherer Péter színész, 2019-ben Bagi Iván és Nacsa Olivér kapták.

Galla Miklós a L’art pour l’art Társulattal vált a magyar humor egyik ikonjává, de saját műsorai egy része is klasszikussá vált azóta, ahogy kultikus státusznak örvend a GM49 névre hallgató, épp újraindult zenekara is.

Neked Ajánljuk