Eszenyi nem léphet be a Vígszínházba, e-mailben véleményezheti a próbákat – hvg.hu

Három, a volt igazgató által rendezett darab marad műsoron a Vígszínházban, a felújítópróbákon azonban nem lehet ott személyesen Eszenyi Enikő – tudta meg az RTL Klub. A teátrum nem cáfolta az értesülést.

Nem léphet be a Vígszínházba annak korábbi, botrányos körülmények között távozott igazgatója, Eszenyi Enikő – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A riportból az derül ki, hogy bár az Eszenyi által rendezett darabok – Hamlet, Mágnás Miska, A diktátor – repertoáron maradnak, ő csak videón nézheti meg a próbákat és e-mailben írhatja le a véleményét.

A Vígszínházat július 1-je óta vezeti Rudolf Péter, aki bemutatkozásakor azt mondta: az átadás-átvétel részeként úgy állapodott meg Eszenyi Enikővel, hogy az általa rendezett darabok műsoron maradnak, sőt ezeket ő maga újítja fel. Színpadra azonban már nem fog állni, mert azokat az előadásokat, amelyekben játszott, leveszik a műsorról. Eszenyi ezt követően bejelentette, hogy felfüggeszti színészi tevékenységét.

A Híradó azonban úgy értesült, hogy miután Rudolf meghallgatta a művészeti tanács, a szakszervezet és a Vígszínház vezető munkatársainak véleményét, úgy döntött, hogy Eszenyi Enikő nem mehet be a műsoron tartott rendezéseinek felújítópróbáira. A riport szerint az igazgató Eszenyivel egyetértésben döntött így.

Mindezek nyomán a Blikk megkereste a színházat, amely sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az információt. A lapnak Rudolf Péter és a társulatból felkeresett művészek sem válaszoltak.

Tavasszal több mint 240 vígszínházi munkatárs kérte a főpolgármestertől, hogy vizsgálja ki a teátrumban történt abúzusokat és hatalommal való visszaéléseket. A színház dolgozói szerint Eszenyi Enikő verbális erőszakkal, agresszív vezetői kommunikációval irányította az intézményt, nyilvánosan megalázott embereket, ami miatt elviselhetetlen légkör alakult ki. Sokan ott is hagyták a Vígszínházat. A teátrumot akkor már 11 éve vezető Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész ezt követően visszavonta korábban benyújtott színházigazgatói pályázatát.

Drámai véget ért az Eszenyi-korszak a Vígben

A volt és a jelenlegi társulat fellépése vezetési stílusa ellen ellehetetlenítette az igazgató helyzetét, és végül ezt ő is belátta. Lemondott, és a színházat is otthagyja. De hogyan lett Eszenyi Enikőből, a hatalomnak beszólogató igazgatóból a Fidesz kedvence, és miért nem mertek sokáig szembeszállni vele a munkatársai?

Az ügyben két hete zárult le a fenntartó, a fővárosi önkormányzat vizsgálata. Ahogy megírtuk, összesen 71 írásban és személyesen tett bejelentéssel foglalkozott a felügyelőbizottság. Az eredményt nem hozták nyilvánosságra. Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arra kérte fel Rudolf Pétert, hogy „saját hatáskörében intézkedjen a felügyelőbizottság megállapításait illetően, hozza meg azokat a döntéseket, amelyek biztosítják a színházban folyó szakmai munka nyugodt légkörét”.

Neked Ajánljuk