Első világháborús titkokat tudott meg családjáról Gregor Bernadett – Metropol

Múltjának egy meghatározó darabját ismerhette meg egy újságcikk alapján Gregor Bernadett. A közelmúltban egy megrázó családtörténet olvashattak a Mandiner olvasói

Ősi levelek

Az Újságmúzeum tulajdonosa, Sal Endre ötven darab I. világháborús levelet vásárolt, melyből a szegedi Belle család felemelő, sokszor szívszorító élettörténete rajzolódik ki. A híres família Szegeden megbecsült családnak számított, tanárok, zenészek és orvosok kerültek ki közülük. A 103 éve folytatott levelezésből kiderül, hogyan éltek, milyen nehézségekkel küzdöttek meg a háború alatt, és hogy az idősebb Belle Ferenc mennyire aggódott besorozott fiaiért, Ferencért és Gézáért. Utóbbi egy gránátlövedék miatt meghalt a fronton, Ferencre pedig a háború után is nehéz évek vártak: első felesége és gyermeke korán meghalt, a férfi ezután pedig ezután a zenébe temetkezett.

Fotó: MTVA /Zih Zsolt

Új feleség

Belle végül ismét megházasodott, a frigyből pedig négy gyermeke született. Egyikük, Erzsébet pedig megdöbbentő módon nem más, mint Gregor Bernadett édesanyja.

A Metropol megkereste a Jászai Mari-díjas színésznőt, aki elárulta, hogy maga is az Újságmúzeum cikkéből értesült a felmenői közötti levélváltásokról, aminek köszönhetően olyan részletesen ismerhette meg a nagypapája, annak testvére és a dédapját, ami keveseknek adatik meg.

Németországban élő nagybátyám osztotta meg a cikket a közösségi oldalán. Elkezdtem olvasni, az első néhány sor után pedig döbbenten konstatáltam, hogy ez az én családom története. Elképesztő érzés volt szembesülni azzal, mi mindenen mentek keresztül a múltban a felmenőim. Egyszerre volt felemelő és megrázó élmény ilyen mértékben belelátni az életükbe a leveleken keresztül. Napok teltek el azóta, de még mindig a hatása alatt vagyok.

Fotó: ujsagmuzeum.hu

Ereklyét őriz

A színésznő hálás a sorsnak, hogy teljesebb képet kaphatott a családja anyai ágának múltjáról.

Bernadett ráadásul hosszú évek óta ereklyeként őrzi a Belle-ágról rámaradt régi örökséget: egy százötven éves karácsonyfatalpat.

– A karácsonyfatalpat még az édesanyámtól örököltem, ő pedig az ő szüleitől. Generációk óta a családunké, másfél évszázada mindenki ebben állította fel a fát karácsonykor. Jöhettek háborúk, forradalmak, veszedelem és nehézségek, a karácsonyfatalp mindig velünk volt, nem kallódott el a történelem nehézségei közepette sem. Remélem, a gyermekeim is továbbörökítik majd egyszer ezt az egyszerű, de mégis olyan fontos családi emléket – fogalmazott a színésznő.

Gregor Bernadett családja százötven éve őrzi a karácsonyfatalpat, ami túlélt minden forradalmat és háborút.

Gregor Bernadett családja százötven éve őrzi a karácsonyfatalpat, ami túlélt minden forradalmat és háborút. Fotó: Gregor Bernadett

Neked Ajánljuk