Először lesz női vezetője egy olasz operaháznak – 444.hu

Január 22-étől az ukrán karmester, Oksana Lyniv vezeti a bolognai Teatro Comunale operaházat, a 43 éves művész megbízatása három évre szól. A kinevezés jelentőségét az adja, hogy ezzel Lyniv lesz az első nő, aki egy olasz operaház élére állhat.

Mint Lyniv a Guardiannek mesélte, nagyon örül és megtisztelőnek tartja, hogy e történelmi fordulópont részese lehet, de amikor felkérte a Teatro Comunale a posztra, nem is tudta, hogy kinevezésével ő lesz az első női zeneigazgató az országban.
Fotó:
Oleg Pavlyuchkiy

Lyniv legutóbb a grazi opera vezető karmestere volt, tavaly nyáron pedig ő volt az első női karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékok 145 éves története során vezényelhetett. Többek között Angela Merkel tekintette meg a helyszínen, ahogy a Richard Wagner művei köré szervezett fesztivál nyitányaként Lyniv vezénylésével előadták A bolygó hollandit.

Lyniv zenészcsaládba született az ukrán Brodi városában, 16 éves volt, amikor először vezényelt zenekart, majd Lviv zeneakadémiáján tanult tovább. Ekkor még tanárai és a karmesterek többsége is férfi volt, és mint mesélte, nehéz volt emiatt egy női zenésznek előrejutnia. Ráadásul nem voltak olyan női pályatársak, akik tanácsokat adhattak volna neki. Szerinte mára javult a helyzet, a zenekarokban sokkal több a nő, és a társadalmi szemlélet is megváltozott, így egy női karmesternek nagyobb esélye van, hogy előrejusson.

Bolognában az első bemutatója a 20. század első felében alkotó olasz zeneszerző, Umberto Giordano darabja lesz, de tervei szerint kedvenc alkotóitól, így Wagnertől, Brucknertől, Richard Strausstól, Csajkovszkijtól és az ukrán zenenszerzőtől, Borisz Ljatosinszkijtől is mutatnak majd be darabokat.

A bolognai Teatro Comunale 1763-ban nyílt meg, és a legnagyobb olasz operaszerzők mellett többek között Wagnert is vendégül látták. Lyniv elmondása szerint az egyik legfontosabb céljának azt tekinti, hogy vezetése alatt minél több fiatalt tudjanak bevonzani az operaházba.

Neked Ajánljuk