Életműdíjat kap Kevin Spacey – Mandiner

Egy torinói filmmúzeum így ismeri el a színész munkásságát. Sőt még mesterkurzust is vezethet majd a városban.

Két héttel azután, hogy egy New York-i bíróság felmentette Kevin Spacey-t a szexuális zaklatás vádja alól, egy olaszországi filmmúzeum bejelentette, hogy az Oscar-díjas amerikai filmszínész életműdíjat kap, és a jövő év elején mesterkurzust vezet a városban.

Enzo Ghigo, az észak-olaszországi Torinóban működő Museo Nationale del Cinema (Nemzeti Filmmúzeum) elnöke közölte, hogy a mesterkurzus és Spacey-nek a filmművészet rangjának emelésében való hozzájárulását elismerő díj átadása 2023. január 16-án lesz. Az eseményen levetítik Spacey egyik filmjét is.

A torinói múzeum díjával korábban kitüntetettek között van Isabella Rossellini és Monica Belucci színésznő, valamint Dario Argento rendező is.

Felmentették a szexuális zaklatás vádja alól

Október 21-én egy New York-i szövetségi bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a 63 éves Spacey nem molesztálta szexuálisan Anthony Rappet, amikor 1986-ban még mindketten viszonylag ismeretlen broadway-i színészek voltak, és Rapp még csak 14 éves volt. Az esküdtek valamivel több mint egy órás vita után döntöttek úgy, hogy a most ötvenéves Rapp nem bizonyította állításait.

Rappnek és másoknak a #MeToo mozgalom idején tett állításai miatt kerékbe tört a kétszeres Oscar-díjas színész szépen ívelő karrierje: a Netflixen futó, a főszereplésével forgatott Kártyavár című sorozatot újraforgatták nélküle, és elveszített több más szereplési lehetőséget is.

Spacey-t korábban Massachusettsben azzal vádolták meg, hogy szexuálisan molesztált egy férfit egy bárban, a vádat később az ügyészek ejtették. Három hónappal korábban ártatlanságát hangoztatta Londonban, amikor azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatott három férfit 2004 és 2015 között Londonban, amikor az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Egy Los Angeles-i bíróság a nyáron

30,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg Spacey részére, amiért a Kártyavár készítői megszegték a vele kötött szerződést.

Torinóban forgatták Spacey legújabb filmjét

Spacey legújabb filmjét, a Franco Nero rendezte The Man Who Drew God (Az ember, aki megrajzolta Istent) című filmdrámát, amelyben a színész egy pedofíliával alaptalanul megvádolt férfi ügyében nyomoz, Torinóban forgatták.

(MTI)

Nyitókép: YUKI IWAMURA / AFP

Neked Ajánljuk