Dés László: Rendkívül dilettáns és hozzá nem értő emberek milliárdokat kapnak, hogy ezt a Petőfi-kérdést rendbe tegyék – Mandiner

Valószínűleg rendbe is teszik egy életre, és akkor majd jövök én a Gesztivel. Hát nem a Vígben, hanem egy másik színházban. Interjú.

„Kell-e egy művésznek állást foglalnia, elmondania a véleményét a világról? 

Rengeteg olyan zenész kollégám van, aki (azt mondja, hogy) „ne szólj szám, nem fáj fejem”, „az én közönségem az egész ország”, „én nem akarok megosztani senkit.Engem ez nem érdekel. Ezt lapításnak tartom. Lehet így is élni, én nem akarok így élni.

Ha megkérdeznek, elmondom a véleményem, mert azt gondolom, hogy azt a picike kis reputációmat, azt ilyenkor valamiféle állásfoglalás szolgálatába hajtom, és azt gondolom, hogy fontos lenne az ország szempontjából. Van értelme, csak többen kéne hogy legyünk.

Ugyanakkor most nem érdemes ilyesmit bemutatni, mert most a kurzus uralkodik ezen a dolgon. Rendkívül dilettáns és hozzá nem értő emberek milliárdokat kapnak, hogy ezt a Petőfi-kérdést rendbe tegyék. Valószínűleg rendbe is teszik egy életre, és akkor majd jövök én a Gesztivel. Hát nem a Vígben, hanem egy másik színházban.”

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

Neked Ajánljuk