Csűrös Karola: „Az utolsó pillanatig fogtam a kezét” – Őszintén beszélt özvegye a Szomszédok atyjának drámájáról – Blikk.hu

A Kossuth-, Erkel- és Balázs Béla-díjas rendező, érdemes és kiváló művész szenvedéséről felesége, Csűrös Karola (82) színésznő a tragédia másnapján nyílt meg, először mesélt arról, hogy min mentek keresztül, s hogyan győzte le a gyilkos kór szeretett férjét.

– Most nagyon nehéz, de legalább nem vagyok egyedül. A menyem és a két unokám mindenben támogatnak, ami nagyon sokat jelent – mondta a Blikknek megtört, mégis kedves hangon a sorozat egykori Etusa, aki 53 évig volt a rendező felesége.

A rendező az elmúlt néhány évben szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Kollégáitól, barátaitól is türelmet kért, hosszú ideig próbálta legyőzni a betegségét, amelyről sem ő, sem Karola nem akart beszélni korábban.

– Ádám a Kék Golyó utcai Országos Onkológiai Intézetben hunyt el. Tüdőrákja volt, agyi áttéttel, amely miatt már hallucinált is. Az utóbbi időben már sokszor nem tudta, mi a valóság és mi a képzelet. Fájdalmas és megterhelő volt ez neki is, aki átélte, és nekem is, hogy tétlenül kellett néznem, ami vele történik. Csak nézni is rémes volt… – csuklott el a hangja a színésznőnek, aki mindvégig fogta férje kezét, a kezelések során és a halálos ágyán is.

– Az elmúlt években öt kórházban műtötték, kezelték, fektették, nem volt könnyű. Csak rövid időkre engedték haza, ahogy nem sokkal a halála előtt is. Azonban annyira rosszul lett, hogy vissza kellett vinni. Igazából a végén már altatták őt, így az utolsó napokban már nem is tudtunk egymástól elbúcsúzni, de megtettük azt korábban… Amerikában élő lánya, Veronika is haza tudott jönni egy kis időre, ahogy a temetésre is biztosan jön majd.

Csűrös Karola elárulta, hogy amennyire lehetett, felkészültek az elkerülhetetlenre, Ádám halála előtt már sokat beszélgettek az elmúlásról.

– Amikor már tudtuk, hogy mekkora a baj, nem titkolóztunk. Sokat beszéltünk a halálról, hogy mi történik abban a pillanatban, amikor elmegy valaki, és hogy mi van utána. Mindent elrendeztünk, nem maradtak nyitott kérdések – árulta el Csűrös, akinek hangján a fájdalom mellett a megnyugvás is hallatszott, hiszen – mint mondja – a férje már egy jobb helyen van, a 12 éve elhunyt fiával, Péterrel. – Borzasztó, hogy muszáj meghalni… De nem akarok a szomorú dolgokra gondolni, hiszen hálás vagyok, hogy jó élete volt és sokáig élhetett. A magánéletében is boldog volt, bár a fia elvesztése nagyon megviselte, de imádta az unokáit, a szakmáját, és a legkisebb dolgokban is megtalálta a szépséget.

Évekig vártak egymásra

Csűrös a Győri Kisfaludy Színházban ismerte meg Horváth Ádámot, aki azonban nős volt, így Karola távolságtartó maradt. Ám amikor néhány évvel később Budapesten újra találkozott a már elvált rendezővel, semmi nem állhatott kettejük közé. Hamar szerelem szövődött, majd 1966-ban összeházasodtak.

Neked Ajánljuk