A színész, aki úgy rendelkezett, hogy állva temessék el – Index.hu

Koncz Gábor az egyik legsportosabb magyar színművész. Ha az Egyesült Államokban született volna, alighanem akciófilmek tucatjaiban látnák a hős szerepében, de őt azért a magyar filmes szakma bőven elhalmozta ajánlatokkal, nem véletlenül kapott főszerepet Jules Verne, vagy éppen Jókai Mór regényeinek filmes adaptációiban. 

Koncz Gábor a XX. század magyar filmgyártásának és színjátszásának megkerülhetetlen alakja, és talán éppen fizikumának köszönhetően még ma is látni őt színpadon, és televíziós sorozatokban.

Gyerekkorában fürdőszoba és villany nélküli vályogházban élt, a patakból kézzel fogta a halakat. A lovak iránti szeretete a matyóföldi évek alatt alakult ki, felnőve pedig erősen vonzotta a vízi sportok világa. 

Bár eredetileg papnak vagy orvosnak szánták, figyelme mégis a művészetek felé fordult. Éppen azért, mert az életet csak teljességében és szabadságában szereti megélni. Idén tavasszal interjút adott a Blikknek, amelyben ezt mondta:

A végrendeletemben kikötöttem, hogy engem csak állva lehet eltemetni, mert nem akarom fekve nézni a sok emberi disznóságot, állva akarok kiabálni a halálom után is, ha valami nem tetszik.

Kortársai egyenes, szókimondó embernek tartják, akinek van dolga a földi és a földöntúli világgal, hívő emberként vonzzák Ázsia rejtélyei, foglalkoztatja az újjászületés misztériuma. 

Most tesztelheti tudását, mennyire ismeri Koncz Gábor színművészt. 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a “Következő kérdés” gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

(Borítókép: Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Neked Ajánljuk