57 embert vezettek ki a Tool keddi koncertje alatt az Arénából, mert elővették a telefonjukat – hvg.hu

Összesen 57 embernek kellett elhagynia a progresszív metálzenekar koncertjét, mert a banda kérése ellenére elővették a koncert alatt a telefonjukat. A koncertlátogatók szerint a biztonsági szolgálat túlreagálta sok esetben a helyzetet, és indokolatlan esetben is kivezettek, vagy kivezetéssel fenyegettek olyanokat is, akik akár csak a pontos időt nézték meg a telefonjukon. A Bikini gitárosának is el kellett hagynia az arénát.

Kedden a Papp László Arénában koncertezett a progresszív metál egyik legismertebb bandája, az összetett ritmusképletekkel operáló, koncertjeiket pedig zenéjük mellett vizuális művészeti performanszként is értelmező Tool az Egyesült Államokból. A zenekar egy ideje bevezette a telefonnal készített felvételek tilalmát rendezvényeiken. Ebből adódtak nézeteltérések kedden a koncertlátogatók és a biztonsági szolgálat munkatársai között. A kritikát megfogalmazó látogatók szerint a biztonsági szolgálat tagjai túlontúl szigorúan értelmezték a szabály betartatását, és indkolatlan esetekben is a koncertről kiutasítással fenyegetőztek, vagy alkalmazták is a szabályt szerintük megszegő látogatók eltávolítását, amit különösen a borsos jegyárak tükrében sokan sérelmeztek.

Lukács Pétert, a Bikini és a European Mantra gitárosát, aki szintén ellátogatott a koncertre, ki is tessékelték a rendezvényről. Erről egy videót tett fel a közösségi oldalára.

„Pont egy szünetszerű része volt a koncertnek, ezért úgy voltam vele, hogy megnézek egy videót, amiben elmondják, mi az álláspontja a zenekarnak a videózással kapcsolatban. Ahogy néztem ezt a YouTube-videót, egyszer csak érzem, hogy valaki óvatosan megkopogtatja a vállamat, látom is, hogy egy biztonsági őr az, aki közli, hogy fáradjak vele. Mondom, miért? Azt mondja, látja, hogy videózok. Mondom igen, és mutatom neki a telefonomat, hogy egy YouTube-videót nézek gyorsan arról, hogy miért nem szabad ezen a koncerten videózni. Azt mondja, éppen ezért menjek vele… Ki kellett mennem és szépen aláírnom valami papírt, majd kitessékeltek a koncertről. Mondtam, hogy ne vicceljetek már, nem csináltam azt, amiről éppen szó van… Mondom, elnézést, én nem készítettem felvételt. ‘Azt ők nem tudhatják, a kezemben volt a telefon.’ Mondom, 8000 embernek van a kezében a telefon, aki éppen telefonálgat, vagy akármit csinál. ‘Ők ezt nem tudhatják, a kolléga látta, hogy én felvételt készítettem.’ Mondom, akkor nézzük már meg a telefonomat, hogy hol van rajta az a felvétel, mert nincs. Erre rávágták, hogy már ki is törölhettem. Mondom, oké, ennyire sok időm nem volt rá, mivel szinte kézenfogva rángattak ki a teremből” – mesélte a Bikini gitárosa. Szerinte a szervezők ezt követően sem voltak hajlandóak belenézni a telefonjába, egyszerűen kitessékelték.

Megkérdeztük a koncertet szervező Nation Central & Eastern Europe Kft.-t, mi állhatott a szigorú eljárások mögött. Válaszukban csatolták azt a szórólapot, amit a Lukács Péter “értetlenkedve lenget a videóban”. Ezt az angol részt a produkciótól kapták és a turné minden helyszínén szóról szóra pontosan ugyanez a szöveg volt –, a magyar rész ennek az angol szövegnek a fordítása. Az utolsó mondatban szerepel, hogy a zenekar kéri, hogy a rajongók még vészhelyzet esetén is csak a koncerttermen kívül használják a telefonjukat.

Ez a tájékoztató szöveg a teljes fényképezőgép és mobiltelefon tiltásról a koncert meghirdetésének pillanatától együtt szerepelt, a jegyvásárlóknak fizetés előtt el kellett fogadniuk felugró ablakban, hogy tudomásul veszik a koncertnek ezt a szabályát, illetve a szabály kötelező betartását, valamint a szabály szerepel magán a jegyen is.

A csatolt szórólap szövegét a jegytulajdonosok megkapták e-mailen a vásárláskor regisztrált e-mail-címükre is tájékoztató e-mailben a koncert előtti napokban.

“A helyszínen az Aréna összes külső és belső ajtaján A2 méretben ki volt ragasztva A termen belül minden széksorra A4 méretben ki volt ragasztva. Belépéskor A5 méretű szórólapként külön osztogatták is az érkezőknek. Az Aréna hangosbemondója 2 percenként mondta be váltakozva magyarul és angolul. A koncert előtt a produkció külön is átbeszélte ezt a szabályt, illetve a szabályt megszegőkkel kapcsolatos eljárást a Valton és a Live Nation képviselőivel, és megerősítették, hogy amint a tájékoztató szövegben is szerepel, a szabályt megszegőket ki kell vezetni az épületből. Mindemellett a rajongók pontosan ismerték már ezt a szabályt, nem erre a turnéra találta ki a zenekar, és azt is tudták, hogy a koncert végén, az utolsó 1-2 számnál az énekes engedélyt fog adni onnantól a fotók – felvételek készítésére telefonnal” – írják a szervezők válaszukban.

Hozzáteszik, hogy összesen 57 nézőt kellett a koncert közben a szabály megszegése miatt kivezetni az épületből, az összes ilyen esetről jegyzőkönyv is készült.

“Mindegyik esetről tudunk, sőt, még a produkció is tájékoztatva lett róla. Mobiltelefonos felvétel miatt kizárólag a Tool koncertje alatt történt kivezetés, a koncert előtt, akár az előzenekar fellépése alatt is mindenki használhatta a telefonját még. Visszatérve a videóban szereplő fiatalember esetére, amennyiben folyamatosan azt látja és hallja a helyszínen, hogy nem lehet még mobiltelefonnal sem felvételt készíteni, sőt, arra kérik, hogy egyáltalán ne használja a koncert alatt a telefonját a teremben, ennek ellenére ő nem az előzenekar fellépése alatt, nem is az átszerelési szünetben, hanem a Tool koncertje alatt folyamatosan a telefonjával foglalkozik ahelyett, hogy a koncertet nézné, és még egy videót is elkezd nézni rajta, akkor nem annyira meglepő, hogy végül ki lett vezetve az Arénából, hiába éppen nem erről a koncertről készített felvételt” – írja a Live Nation Central And Eastern Europe Kft.

Adam Jones, a Tool gitárosa korábban egyébként így kommentálta döntésüket: “Megváltoztak a dolgok, egyre több nagy fellépő kéri meg a rajongóit, hogy tiszteljék meg az előadót, és élvezzék a műsort, ahelyett, hogy végig a kamerájukat néznék. Azt hiszem, az egyik probléma, hogy sok a nézőtérről beérkező fény, mert az emberek nem tudják, hogyan kell helyesen használni a kameráikat, ami elég vakító a színpadról. A másik, hogy elveszik a kapcsolat a zenekar és a közönség között. Mi csak azt akarjuk, hogy az emberek a saját világukban legyenek ahelyett, hogy az egész műsort a telefonjukon rögzítenék, és aztán soha többé nem néznék meg”. 

 

Neked Ajánljuk