460 millió forintot adtak a Csontváry-festményért, ez új magyar rekord – 444.hu

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát elérve 460 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria téli aukcióján – olvasható a galéria közleményében.

Csontváry művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csak négy alkotása szerepelt árverésen, ebből kettő rekordot ért el. A festőművész aukción értékesített képei közül a legdrágábban, 240 millió forintért a Traui tájkép naplemente idején címűt vásárolták meg a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján, ez közel 10 évig tartotta a magyar rekordot. Ami most kis híján megduplázódott.

Az aukción emellett a Kádár Béla életművében kiemelt szerepet játszó Zene című festményt 55 millió forintról indulva életműrekordot jelentő 140 millió forintért vitték el.

A karácsonyi aukció további kiemelkedő tétele volt még Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben című olajképe, amely egy Magyarországon az 1970-es években külszolgálatot teljesítő angol diplomata gyűjteményében volt eddig, és 95 millió forintot adtak érte most.Neked Ajánljuk