Zivatarok, viharok nehezítik a közlekedést – Index

Beindultak a vasárnapi hidegfronttal együtt beígért heves viharok az ország szinte minden táján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel kiadott előrejelzése heves zivatarokra figyelmeztetett, több megyében hullámokban valószínű zivatarok kialakulása. Viharos (akár 100 km/órás) vagy károkozó széllökés, akár 5 centi átmérőjű jég ehet, és felhőszakadás kísérheti a jelenségeket. A front mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezik, és véget vet a kánikulának

Az Időkép.hu is percről-percre tudósít a viharokról. Azt írják, egy lassan mozgó hidegfront hatására nagy területen fordulhatnak elő heves zivatarok. Jelenleg másodfokú figyelmeztetés van érvényben 3 délnyugati (Zala, Somogy, Baranya) és 2 délkeleti megyére (Csongrád, Békés). 

Békéscsabán diónyi jégdarabok estek, volt olyan terület, amit teljesen beborított a jég. Mezőberényen 37 milliméter csapadékot hozott a vihar, és Gyulán is szupercella tombolt. Így nézett ki egy út Gyulán:

gyula

Fotó: Időkép.hu

A rendőrség is figyelmeztetést adott ki, amiben azt írják, az időjárás nehezítheti az amúgy is a szokásosnál sűrűbb forgalomban a közlekedést. Egyik olvasónktól, Dávidtól kaptuk kora délután ezt a videót, amiben az M2-es autóúton Dunakeszi és Göd között porviharban kellett közlekedniük az autósoknak. Úgy nézett ki a táj, mintha Dubajban lennének:

A rendőrségi felhívásban azt írják, a megváltozott időjárási körülmények között a közlekedés is kockázatosabb. A járművezetők és a gyalogosok általában a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek.

Vigyázzon a vízen futással!

A váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés próbára teheti a sofőröket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol a „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, felfut a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a kocsi kormányozhatatlanná válik. Ez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat – kéri a rendőrség. 

A tűzoltókat főként kidőlt fák miatt hívják

A tűoltók vasárnap este hat körül jelezték, hogy az ország több térségében is károkat okoz a viharos időjárás, az erős szél.

Budapesten elsősorban kidőlt fákhoz, lezuhant ágakhoz riasztották a tűzoltókat. A III. kerületben, a Nánási úton például kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt egy fa.

A XVII. kerületben, a Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy fa.

Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél.

Zala és Somogy megyében is ad munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy húszméteres fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron egy másik a Rákóczi utcát zárta el, míg Barcson, a Semmelweis utcában a szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, ami egy ház tetejére dőlt – közölte a katasztrófavédelem. 

Neked Ajánljuk