Zéró társadalmi támogatottság mellett nő tovább a Párbeszéd képviselőinek száma – Mandiner

Az idei választáson már hat parlamenti mandátumot szereztek.

A magyar politikában egyedülálló jelenség, hogy a Párbeszéd kilencéves fennállása óta úgy lehet jelen a parlamentben, hogy egy választáson sem mérette meg magát önállóan – idézi a Mediaworks-Hírcentrumát a Magyar Nemzet. Az áprilisban a szivárványkoalíció részeként induló, szervezeti háttér nélküli, fővárosi törpepárt

már hat képviselővel lehet jelen a parlamentben.

Térnyerésüket Karácsony Gergely társelnöknek a 2010 előtti posztkommunista elittel kötött alkuinak köszönhetik – hangsúlyozták a cikkben.

Gyakorlatilag nincs szavazóbázisuk

Párbeszédnek hívják őket, azt viszont nem lehet tudni, a társadalom mely részével állnak kapcsolatban, hiszen gyakorlatilag nincs szavazóbázisuk. Jórészt Karácsony Gergely helyezkedésének és lavírozásának köszönhető, hogy a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd – amely bár

különböző segítségekkel.

2022-ben már hat mandátumot kapnak a parlamentben

Sőt az elmúlt három választás során gyakorlatilag exponenciálisan nőtt parlamenti mandátumaik száma: míg 2014-ben 1 főt delegálhattak a parlamentbe, 2018-ban már hármat, az idei áprilisi választást követően pedig 6 mandátumhoz jutottak.

Mindez még inkább meglepő annak fényében, hogy a magyar politika kakukktojásának gyakorlatilag teljesen hiányzik a szervezeti háttere – egy Wikipédia bejegyzés szerint a tagsága is nagyjából csak két tucat fő lehet. Így Karácsony a különböző előnyök kialkuvásánál sem tudott a párt a súlyára támaszkodni. Ehelyett

az ellenzékben máig meghatározó régi baloldalnak tett szívességek és különböző homályos egyezségek állhatnak a Párbeszéd előmenetele mögött.

Maroknyi párttag, sok botrányhőssel

Bár – ahogy a cikkben is említették – a Párbeszédnek maroknyi a tagsága, e néhány fő közül többekhez is komolyabb botrányok fűződnek. A legutóbbi ügy Szabó Tímea társelnök kampánypénzeinek a tisztaságával kapcsolatban vetett fel komoly kételyeket.

Ugyanis az Anonymus által a sajtóhoz eljuttatott felvételen a DK-s vezetésű III. kerületi önkormányzattal üzleti kapcsolatot ápoló Fischer László ügyvéd arról beszélt, hogy a választókerületben a baloldal közös jelöltjeként induló Szabó drogkereskedelemből finanszírozta a kampányát.

Az ügyben tett feljelentés nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda indított vizsgálatot. Nemrégiben

Szabó Tímea múltjának tisztázatlan, eltitkolt részleteiről is cikkezett a sajtó.

Olyan furcsaságok derültek ki például, hogy a Párbeszéd-társelnök az USA-ban közösen bérelt ingatlant Daniel Langenkamppal, Barack Obama egykori külügyi szóvivőjével. Vagy hogy a képviselőnő miként juthatott be a Harvardra diákként, majd pedig hogyan lett ott kutatási asszisztens, majd kutatásvezető, amikor a neve nem is szerepel a világhírű amerikai egyetem hivatalos adatbázisában.

Tordai Bence, a Párbeszéd honatyája is a néhány fős párt botrányhősei közé tartozik a Hírcentrum összefoglalója szerint. Ominózus parlamenti akciói miatt ítélték már jelentős pénzbüntetésre, de az is politikustól ritkán látott, méltatlan viselkedés volt, ahogy letámadta és lökdöste Tarlós István főpolgármestert egy sajtótájékoztatón.

Kocsis-Cake Olivio, a Karácsony-párt másik parlamenti képviselője pedig az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését követelő baloldali politikusok közül is kitűnt azzal, hogy a gázszállítmányok leállítását sürgette, ami teljesülése esetén azonnal súlyos gazdasági válságba taszítaná hazánkat.

A Jobbik képviselője kapta Márki-Zay mandátumát

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt nem vette át országgyűlési képviselői mandátumát, így helyét a hatpárti ellenzéki szövetség országos listáján mandátumot nem szerzett jelöltek közül a sorban következő (39. helyen álló) Végh Noémi, a Jobbik politikusa töltheti be.

A Jobbik frakciója ezzel 9 helyett 10 fős lesz, a Párbeszédé viszont (amelybe Márki-Zay ült volna) 7 helyett csak 6 tagból áll majd, ennek megfelelően változik a nekik jutó támogatás összege is.

Nyitóképen a Párbeszéd néhány vezető politikusa a baloldal kampányzáróján. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Neked Ajánljuk