WSJ: nem volt választása az EU-nak, el kellett fogadnia Orbán Viktor követelését a szankció ügyében – Portfolio

Magyarországnak, mint az összes többi tagállamnak, vétója van a szankciókkal kapcsolatban – mondta egy magas rangú EU-diplomata a The Wall Street Journalnak azzal kapcsolatban, hogy az EU miért fogadta el Magyarország követelését, miszerint vegyék le Kirill pátriárkát a szankciós listáról.

Ma egyetlen módja annak, hogy szembeszálljunk a magyarokkal (Kirill kapcsán), az lett volna, hogy megakadályozzuk a teljes csomag elfogadását

– mondta a diplomata. Kiemelte, hogy ez „az ukránok elárulását jelenti”. Vagyis az EU-nak nem volt más választása, minthogy levegye Kirillt.

Tegnap este derült ki, hogy véglegesíteni kellett volna az olajembargót is tartalmazó büntetőintézkedéseket, azonban a magyar kérés miatt elakadt a folyamat. Szerdai, egymástól független sajtóértesülések szerint Magyarország ismét blokkolta az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mert az unió a listára tette volna Kirill pátriárkát.

Az orosz ortodox egyház feje támogatja az ukrajnai inváziót, és propagandistája Vlagyimir Putyin rezsimjének. Kirill május elején tartott prédikációjában kijelentette, hogy “Oroszország soha nem támadott meg senkit”, és “nem akarunk háborúzni”. Az Európai Unió ezért őt is szankciónálni akarta az újabb csomagjában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. Orbán Viktor akaratának megfelelően levették Kirill pártiárkát a szankciós listáról annak érdekében, hogy a teljes csomag, ami tartalmazza az olajembargót, ne fusson zátonyra.

Ezt követően Oroszország megdicsérte Magyarországot, amiért Kirill pátriárkát Orbán Viktor tiltakozása után kivették az Oroszország elleni EU-szankciók legutóbbi csomagjából.

Az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás nem egyirányú utca, és a közösség eddig a legteljesebb mértékben szolidáris volt Magyarországgal – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön a Westdeutscher Rundfunk.

Mint mondta, az EU “maximális szolidaritással” viselkedett Magyarországgal, ezt mutatja az orosz olajembargó szabályozása is. Azonban “a szolidaritás nem egyirányú utca”. Kifejtette:

soha nem volt titok, hogy Orbán Viktor nagyon jóban van Vlagyimir Putyinnal, és a magyar kormányfő ezt kifejezésre is juttatta az EU-ban.

Hozzátette: be kell látni, hogy az EU-ban “sok-sok évig mindent eltűrtek, amit Orbán tett”, és a magyar miniszterelnök sokáig “otthonra lelt az Európai Néppártban” (EPP), amely minden bíráltra azzal reagált, hogy  az EPP-tagság révén van némi befolyásuk a tevékenységére, és e tagság nélkül “minden sokkal rosszabb lenne”.

Ennek révén Orbán Viktor “úgy érezhette, hogy azt tehet, amit csak akar, mert úgyis minden átmegy”. Most azonban az EU elvárhatja a szolidaritást, és véget kell vetni a “játszadozásnak” – mondta az Európai Bizottság alelnöke.

Neked Ajánljuk