Washingtonból üzenik: meg kell büntetni Orbánt! – Mandiner

A Washington Post vezércikke szerint a magyar kormányfő olyan rezsimet alakított ki, amely az intoleranciára, a megfélemlítésre és a tekintélyelvűségre támaszkodik.

A HVG szemlézte az amerikai lap vezércikkét, amelyben arról írnak: az Európai Parlament tegnap túlnyomó többséggel elítélte a választási autokrácia hibrid rendszerét, amelyet a kormányfő „a vakbuzgóság, korrupció és a demokratikus normák megvetésének segítségével épít ki. A határozat a megfelelő fényben mutatta meg a magyar zsarnokot.”

A negatív állásfoglalás túl sokáig váratott magára, viszont aligha zavarja a politikust. A Bizottságnak azonban jobb eszközei vannak, hogy magára vonja Orbán figyelmét:

meg tudja vonni a milliárdokat, amelyektől a rendszer függ.

Épp most ezen dolgozik a testület. Ahhoz képest, hogy másodosztályú erős ember egy kis, szárazföldi ország élén, ahol nagyjából annyian élnek, mint Hondurasban, Orbán a tényleges súlyánál többet nyom a latban. Habár Magyarország EU-, és NATO-tag, külön áll a többiektől, és az orosz diktátor szilárd szövetségese – írja a lap.

Potemkin-demokrácia

A cikk szerint habár az ország a Potemkin-demokrácia szintjére süllyedt, mostanáig sikerült megúsznia a komoly következményeket Brüsszel részéről, amelynek fontos fegyvere a pénztárca. Ám vége a játéknak, nagyon úgy tűnik. Az EU fel van háborodva, mivel éveken át Orbán barátainak és politikai szövetségeseinek zsebét vastagították a közösségi támogatások.

Az Unióban ezt tapintatosan jogállami problémának nevezik, így a Bizottság most arra készül, hogy

4,6 milliárd dollárt visszatart a járványalapból, ami példátlan lépés. 

Továbbá elakadhat az a 22 milliárd euró is, amelyből a következő hat éves költségvetési időszakban főleg az elavult infrastruktúrát korszerűsítenék. Amint az várható volt, Orbán követeket menesztett Brüsszelbe, akik kemény, korrupcióellenes intézkedéseket helyeztek kilátásba. Ám az ilyen ígéretek a múltban már svindlinek bizonyultak, nem sokat változtatták az egyre jobban megszilárduló autokrácián. Egyes európai illetékesek azonban, minden korábbi átejtés dacára, további mozgásteret adnának Magyarországnak. Ez hiba volna. Orbán ideje lejár – hangsúlyozza a Washington Post szerkesztőségi véleménye.

Nyitókép: Facebook

Neked Ajánljuk