Vizsgálatot indít az ombudsman az Országos Onkológiai Intézetben uralkodó állapotok miatt – hvg.hu

A kemoterápiára váró betegek hajnali 5-től állnak sorba, hogy aztán 7-től sorszámot húzhassanak a vizsgálatokra. Mindeközben egy szűk lépcsőházban, összezsúfolva várakoznak.

Embertelen körülmények között, abszurd módon várakoztatják a kemoterápiára érkező rákos betegeket az Országos Onkológiai Intézetben – írtuk meg korábban a 24.hu cikke alapján.

A korábban Kásler Miklós vezette országos intézetben a kemoterápiára érkező betegek már hajnali fél 5-5-től sorban állnak a lépcsőházban, hogy bejussanak a kezelésre. A várótermet viszont csak reggel 7-kor nyitják ki.

A korán kezdődő sorban állás azért fontos a betegeknek, mert 11-ig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kemoterápiás kezelést. 11 után ugyanis már nem kezdenek hozzá a kezeléshez.

Az RTL Híradó péntek esti adásában arról számolt be, hogy az ombudsman, Székely László hivatalból vizsgálatot indít az intézetben uralkodó állapotok miatt.

„Ötre jövök, mindig én vagyok az első” – mondja egy vidékről érkezett férfi, akivel azután beszélgettünk, hogy az Országos Onkológiai Intézet azt kommunikálta, értelmetlen órákat várni az ajtó előtt:

minden beteget tájékoztatunk, hogy intézetünkben a munkaidő és betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitjuk, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

Az egészségügyi szakember, Kunetz Zsombor úgy látja, a probléma egyik gyökere, hogy az Országos Onkológiai Intézetben „a legkorszerűbb fejlesztések és tudás mellett ott maradt a XIX. század a maga pavilonrendszerével egyetemben”. Azt ugyanakkor Kásler érdemének tudja be, hogy végrehajtotta az onkológiai szakma központosítását, vagyis a kisebb kórházi ellátóhelyekről a nagyobb centrumok felé terelte az ellátást.

Kunetz szerint nincs működő népegészségügyi program és valós sem, így a betegek sokszor későn kerülnek az egészségügyi ellátórendszerbe. A késői daganatfelfedezés oka az is, hogy a diagnosztikára is sokszor heteket, hónapokat kell várni: sem radiológusok, sem patológusok nincsenek.

Neked Ajánljuk