Vihar a Dunántúlon: családi házakat öntött el az esővíz – fotók – Kisalföld

21.33 – Egy korábbi, kora esti felvételt osztott meg velünk olvasónk, Csesznek az eső előtt:

Fotó: Gyenei Zoltán
Fotó: Gyenei Zoltán

Az Időkép radarképén jól látszik, hol tart most a zivatar:

20.20 – A győri Ipar utca az eső előtt. Most csendesen esik a városban:

Olvasói fotók

19.50 – Az Időkép radarképe. Ez a helyzet most a Dunántúlon:

19.20 – Tényő felett az ég:

Fotó: Sándor Vilmos
Fotó: Sándor Vilmos

19.11 – A zivatarokat követően sokfelé 10 fokot esett vissza a hőmérséklet. Az Időkép hőtérképe >>

19.03 – Vihar a Dunántúlon, Győrbe is megérkezett a zivatar.

Az Időkép radarképe jelenleg: a Dunántúl elesett.
Az Időkép radarképe jelenleg: a Dunántúl elesett.

 

Vihar a Dunántúlon

 

Fotó: Mezei Ramóna
Fotó: Mezei Ramóna

18.53 – Tét vihar előtt
 

 Fotó: Dekovics Martin
Fotó: Dekovics Martin

18.51 – Markotabödöge felett is összegyűltek a felhők, az eső már csepeg – jelentette olvasónk.

Már esik Markotabödögén. Fotó: Antalfi András
Már esik Markotabödögén. Fotó: Antalfi András

 

Egy órával ezelőtti állapot Markotabödöge felett. Fotó: Antalfi András
Egy órával ezelőtti állapot Markotabödöge felett. Fotó: Antalfi András

18.45 – Viharkárokhoz riasztják Vas megye és Komárom-Esztergom megye tűzoltóit

A felgyülemlő esővíz okozza a legtöbb gondot az ország nyugati része felett elvonuló zivatarok nyomán. Körmenden, a Bartók Béla utcában egy lakásba folyt be a víz, a Bercsényi utcában pedig azért kérték a tűzoltók segítségét, mert az udvaron összegyűlt esővíz lakóházat veszélyeztetett. A város hivatásos tűzoltói szivattyúval avatkoztak be. Tatán, a Váralja utcában családi házakat öntött el az esővíz, amely egy művelődési ház és egy áruház épületét is veszélyezteti.

A helyszínre a tatabányai hivatásos tűzoltókat és a kocsi önkéntes tűzoltókat riasztották. Egy Bacsó Béla utcai pincében körülbelül harminc centiméter magasan áll az esővíz, a tűzoltók szivattyúval avatkoznak be. Az Új úton egy körülbelül húsz négyzetméteres pincében másfél méter magasan áll az esővíz, az egység megkezdte az eltávolítását – írja honlapján a katasztrófavédelem. 

18.00 – Délután sűrű villámlással zivatarrendszer lépte át a nyugati határt. Kelet felé halad, heves viharokra kell készülni, helyenként felhőszakadással, kiadós mennyiségű, akár 30-50 mm-t meghaladó csapadékkal és jéggel, viharos széllökésekkel. A Dunántúlon első-, másodfokú riasztás van érvényben – írja az Időkép. 
 

Korábban írtuk:

Országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésük szerint zivatar és felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Azt írták, napközben legnagyobb eséllyel a középső országrészben és az Északi-középhegység vidékén pattannak ki helyi zivatarok.

Késő délutántól nyugat, délnyugat felől egy intenzív zivatarrendszer is kifejlődik, amely a nap utolsó óráiban érheti el a Duna-Tisza közét. A zivatarok nyomában felhőszakadás, több tíz milliméter csapadék, óránként 60-80 kilométeres szél valószínű, de egy-egy helyen – elsősorban a Dunántúl déli felén – 80-100 kilométeres szélroham, illetve nagy méretű jég is előfordulhat. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul, késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő

Neked Ajánljuk