Városháza-ügy: reagált a belügyminisztérium Karácsony vádjaira – Mandiner.hu

A főpolgármester a Városháza-gate-hez kapcsolódó házkutatásokat sérelmezte, és azt állította: a rendőrség is a Fidesz propagandaeszköze lett.

„Karácsony Gergelynek tudomásul kell vennie, hogy Budapest azért lett az Európai Unió egyik legbiztonságosabb fővárosa, mert a rendőrség a jog és a szakmai szabályok előírásait személyre és intézményre tekintet nélkül alkalmazza. Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – többek között azért, mert a jogszabályok mindenkire azonos módon vonatkoznak” – idézi a Magyar Nemzet a tárcát, amellyel a főpolgármester hétfői Facebook-bejegyzésére reagáltak. Mint ismert, Karácsony Gergely a Városháza-gate-hez kapcsolódó hétfői házkutatásokat sérelmezte, és azt állította: a rendőrség is a Fidesz propagandaeszköze lett.

A főpolgármester hétfőn azt is közölte: felhívta Pintér Sándor belügyminisztert, magyarázatot követelt tőle, és a leghatározottabban visszautasította és kikérte magának az eljárást, „amivel a rendőrség közreműködik a Fidesz politikai érdekeit szolgáló lejárató kampányában”. 

Városháza-ügycsoport négy büntetőeljárást foglal magában

A Belügyminisztérium keddi közleményében leszögezték: Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát – pontosan azért, mert a rendőrség mindenki által ellenőrizhetően, 1991 óta pártbefolyástól mentesen, kizárólag a tevékenységére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával végzi munkáját. „Senkinek – politikusnak, értelmiséginek, kétkezi munkásnak – nincs joga arra, hogy kétségbe vonja a meghirdetett elv maradéktalan gyakorlati megvalósulását. Senkinek nem lehet célja annak megváltoztatása sem” – írták.  A minisztérium közölte: az úgynevezett Városháza-ügycsoport négy büntetőeljárást foglal magában.

A nyomozó hatóság csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját fogalmazta meg tizenhárom feljelentés alapján.

Tizenkét helyszínen végeztek házkutatást

A BM közleményében emlékeztettek rá: az egyik feljelentő Karácsony Gergely. „A főpolgármester bizonyára azt várja el a rendőrségtől, hogy a jogszabályi keretek között, szakszerűen, eredményesen járjon el feljelentése alapján. Az ügycsoportban folytatott eljárások eredményességének két alapvető feltétele a tárgyi bizonyítási eszközök megtalálása és az információs rendszerekben tárolt adatok fellelése. Ott kell ezeket felkutatni és lefoglalni, ahol fellelhetők – ha egy minisztériumban, akkor ott, ha egy műtőben, akkor ott, ha a Városházán, akkor ott. A hatóságot intézkedési kötelezettség terheli, legyen a feljelentő hajléktalan vagy akadémikus, politikus vagy bárki más” – hangsúlyozták. 

Kitértek rá, hogy a nyomozó hatóság az ügycsoportban 2021. december 13-án tizenkét helyszínen hajtott végre kutatást. A főpolgármester – aki nem volt kényszerintézkedés elszenvedője – a közösségi oldalán mégis csak három helyszín esetében kifogásolta a rendőrség megjelenését – áll a közleményben. 

Nyitókép: Földházi Árpád

Neked Ajánljuk