„Van az a pénz” – így támogatják Brüsszelből a baloldali sajtót – Mandiner

Több ezer eurót költ egy brüsszeli szervezet a „független és hiteles újságírás” pártfogására, de a „fizetési listákon” az adatRADAR kizárólag Orbán-kritikus projekteket talált, és a finanszírozók között Soros alapítványa is felbukkant.

Különösen egyoldalú a Journalism Fund nevű brüsszeli alapítvány támogatási gyakorlata” – húzza alá az adatRADAR. Mint a lap fogalmaz: a szervezet támogatói között ráadásul az Európai Parlament, az Európai Bizottság és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is megtalálható.

Soros György és a „független újságírás” támogatása

Cikkében a portál rámutat,

a szervezetben annak „1998-as bejegyzése óta részben az uniós állampolgárok pénzét költik, hivatalosan a »független és hiteles újságírás« pártfogására”.

A lap ugyanakkor hozzáteszi: a szervezet

finanszírozói között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is megtalálható.”

Őket támogatják

A szervezet önmagáról így ír: „végső soron a Journalismfund.eu a nagyközönség érdekében működik, lehetővé teszi a vitát, amely feltétele a demokratikus társadalom alakításának.” Az adatRADAR ugyanakkor tüzetesebben is megvizsgálta a szervezet magyar vonatkozású akcióit, felkutatta, milyen újságírók, milyen témában és mennyi pénzt kaptak a szervezettől.

Az adatokat összegezve az adatRADAR megállapította:

kizárólag a balliberális orgánumoknál dolgozók kaptak támogatást, közel 30 millió forint értékben.

Mint a lap fogalmaz: „5300 eurót kapott a brüsszeli szervezettől például Szentpéteri Áron, aki az SZFE-n tanult, és egy Orbán Viktort lejárató dokumentumfilmet készített.”

Az adatRADAR szerint szintén „a brüsszeli alapítvány gondozásában” kapott Simon Krisztián, Keller-Alant Ákos (a Magyar Narancs újságírója) és Rácz Tibor (a HVG munkatársa) projektje is 3000 eurót, „melynek címe: A magyar »Zuckerberg«, aki életben tartja Orbán rendszerét”. A lap rámutat:

a projekthez tartozó cikkek a 2018-as választási kampányban jelentek meg az alábbi helyeken: boell.de, magyarnarancs.hu, 444.hu, 24.hu, gepnarancs.hu, propeller.hu, atlatszo.hu, Deutsche Welle.”

Számos hasonló „projektre” is rábukkant az adatRADAR

Az NGO „fizetési listáján” a portál számos hasonló projektre is rábukkant. Megtalálta például Sarkadi Nagy Mártont is, aki az atlatszo.hu munkatársa, de dolgozott a HVG-nek és az Indexnek is. Ő a Journalism Fundtól 1615 euró támogatásban részesül, a támogatott projekt címe pedig úgy hangzik: „Így manipulálják Magyarország >>független<< hírmédiáját”.

De a lap szerint ugyanakkor Oroszi Babett, az RTL Klub munkatársa „A magyar-román határvidék nyerészkedői” című „tényfeltárására” is elnyert a brüsszeli alapítványtól 5350 eurót, hogy legyártsanak egy tudósítást, amely szerint „ [Orbánék] több tucat millió eurót költöttek a román-magyar határon átvezető utakra, amelyek sehova sem vezetnek.”

Mint az adatRADAR fogalmaz:

a szponzorált cikkek tartalmából, illetve megjelenésük dátumából pedig nehéz másra következtetni, minthogy [a szervezetnél] ezt politikai célzattal teszik”.

„Ez pedig aligha erősíti a demokratikus vitát, amelynek elősegítését a Journalism Fund szintén a céljai között említ” – teszi hozzá az adatRADAR.

Nyitókép: Fabrice Coffrini / AFP

Neked Ajánljuk