Van 15 milliója a Viking Sigyn kapitányának, hogy kifizesse az óvadékot – Origo

Kifizeti a 15 millió forintos óvadékot a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya, ha a szombati bírósági végzés véglegessé válik – írta a Blikk az ukrán férfi ügyvédeire hivatkozva. A gyanú szerint a kapitány hibája miatt süllyedt el a Hablány, hét ember biztosan meghalt, többen eltűntek. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt nyomoznak.

A bíró egy hónapra elrendelte az ukrán Jurij C. letartóztatását, de óvadék letétele esetén Budapest területén, nyomkövetővel a lábán mozoghatna. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, ezért kerül másodfokra az ügy tárgyalása.

Védencem kifizeti a megállapított összeget, és amikor csak szükséges, mindenben a hatóság rendelkezésére áll. A szabályok szerint az eljárás ideje alatt Budapest területét nem hagyja el – mondta a Blikknek M. Tóth Balázs, aki kollégájával, Élő Gáborral látja el a hajóskapitány védelmét.

Az óvadék lehetőségét a védelemnek kell indítványozni, annak összegét azonban a bíróság állapítja meg. Mérlegelik ilyenkor a bűncselekmény súlyát, illetve a gyanúsított anyagi lehetőségeit is. A házi őrizethez pedig a védőnek be kell nyújtani egy bérbeadói nyilatkozatot, amit az a személy ad, akinek az ingatlanában tartózkodik majd a gyanúsított, ahol a rendőrök napjában többször is ellenőrizhetik – magyarázta a helyzetet Kamarás Péter ügyvéd.

A szállodahajó kapitányát a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki. A Magyar Nemzet információi szerint a gyanúsítás arra épül, hogy a Viking Sigyn személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével. A navigációs rendszer adatai szerint azonban 

még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, sőt, hangjelzést sem adtak le.   

Nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd – ezt mondta a TV2 Tényeknek egy másik kapitány, aki akkor a közelben hajózott. Tolnay Zoltán azt mondta, hogy folyamatosan figyelte a rádiót, de a szállodahajó csak az után jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a Hableányt.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai motorcsónakban a Dunán, az elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-ánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A szállodahajó szerda este felborította az előtte közlekedő Hableányt, amely hét másodperc alatt süllyedt a Duna fenekére. A sétahajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után hét embert kimentettek a vízből, illetve további hét ember holttestét találták meg.

Hétfőn újra merülnek a búvárok

Sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem merültek le vasárnap a Hableányhoz. A Reuters szerint dél-koreai búvárok hétfő reggel már próbamerüléseket végeztek. A mentőcsapat azt nyilatkozta, hogy a mai merülések célja elsősorban az, hogy felmérjék a szituációt.

Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak. 

A hétvégén egy speciális, kamerákkal felszerelt szerkezetet is a Duna mélyére próbáltak engedni, hogy feltérképezze a hajót és annak környezetét, ám az erős sodrás miatt ezt a berendezést is percek alatt vissza kellett húzni a pontonra.

Szombaton a szöuli hatóságok közreműködésével sikerült azonosítani a hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát ujj- és tenyérlenyomatok, valamint a már Budapesten lévő hozzátartozóknak bemutatott fényképek segítségével.

Hétfőn délelőtt 11 órától Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója – akit a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával bízott meg Pintér Sándor belügyminiszter – tart sajtótájékoztatót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Neked Ajánljuk