Választáscunamit generált az országgyűlési voksolás – Mandiner

Mezőtúron, Keszthelyen és Ásotthalmon is időközi polgármester-választást kell tartani a közeljövőben, miután ezen települések vezetői a az április 3-i országgyűlési választáson parlamentbe jutottak. Más városokban és kerületben az önkormányzati képviselőket kell pótolni, de mindezeken kívül még 150, a pandémia miatt elmaradt időközi választást kell lebonyolítani.

Szerző: Baranya Róbert, Nagy Gábor

Több településen is időközi önkormányzati választásokat kell tartani a közeljövőben, miután számos olyan képviselő, polgármester és alpolgármester is van, akik parlamenti mandátumot nyertek az április 3-i országgyűlési választáson. A két tisztség pedig összeférhetetlen.

Ilyen helyzetben a mandátumot szerzőnek kell döntenie, hogy melyik tisztséget választja.

Az országgyűlési képviselői pozíció ugyanis más választott, közbizalmi tisztségekkel párhuzamosan nem tölthető be,

még az európai uniós tisztségekkel sem. Amennyiben valaki a parlamenti mandátumot választja, és a megyei, önkormányzati posztját nem listáról szerezte, hanem egyéni körzetben szerzett győzelmével, ott időközi voksolásokat kell tartani. Ha a 2019-es önkormányzati választáson listáról szerzett mandátumot, és az országgyűlési mandátumot választja, a jelölő szervezet listáján szereplő következő politikus veszi át a helyét.

Újbudán két körzet is érintett

Ezt figyelembe véve kell például időközi választást tartani az I. kerületben, miután a Momentum Mozgalom alapító tagja Gelencsér Ferenc az ellenzéki közös lista 26. helyéről szerzett mandátumot a parlamentben. Gelencsér a Budavári Önkormányzat alpolgármestere, a  2019-es önkormányzati választáson egyéni körzetből jutott a képviselő-testületbe.

Hasonló a helyzet az Újpesten önkormányzati képviselőként és egyben alpolgármesterként is funkcionáló LMP-s Kanász-Nagy Mátéval. Bár az LMP társelnöke a szivárványkoalíció listájának huszonegyedik helyén szerepel, amennyiben felveszi országgyűlési mandátumát, a IV. kerület 12-es körzetében is előrehozott választást kell kiírni. Újpesten egy másik (2.sz.) körzetben is voksolást kell tartani, miután másfél éve tragikus hirtelenséggel hunyt el Barrel Zoltán képviselő.

Ha Kanász-Nagy nem nyilatkozik időben, a két választást külön kellene megrendezni, ami többletköltségekkel jár.

Sebők Éva Orosházáról érkezik a Tisztelt Házba. A Békés megyei politikus a Momentum frakciójába ül be, a lista 33. helyén szerepelt, de mivel Orosházán egyéni körzetet nyert, így itt is időközök választást kell kiírni.

A budapesti tizennyolcas számú körzetből a Momentum oktatáspolitikusa, Tóth Endre szerzett egyéni mandátumot a parlamentben, így meg kell válnia a budafoki önkormányzati képviselői posztjától.

Párttársa, Orosz Anna az Újbudai Önkormányzat alpolgármestere. A Momentum alelnöke 2019-ben egyéni mandátumot szerzett az kerületben. Mivel egy másik Momentumos, Bedő Dávid az országos lista utolsó bejutó helyét megcsípve szintén bejutott a parlamentbe, ezért az ő újbudai körzetében is dönteni kell a képviselő utódjáról. 

Az ellenzéki országos lista harminchatodik helyéről jutott a Házba a miskolci önkormányzat DK-s képviselője Hegedűs Andrea, aki szintén egyéni mandátumot szerzett a 2019-es helyhatósági választáson a borsodi megyeszékhelyen.

Toroczkai helye is megüresedik Ásotthalmon

A Mi Hazánk Mozgalomnak is több, eddig polgármesterként vagy önkormányzati képviselőként dolgozó politikusa lesz tagja az Országgyűlésnak.

A pártlistát vezető Toroczkai László, 2013 óta a szerb határ közelében fekvő Ásotthalom polgármestere és nem mellesleg a megyei közgyűlés tagja is. Az országos lista hatodik helyéről szintén a parlamentbe jutott az a Dócs Dávid, aki 2015 óta a Nógrád-megyei Cserháthatláp polgármestere.

Beül a Tisztelt Házba a párt alelnöke, Novák Előd is, ő azonban három éve kompenzációs listán szerzett csupán mandátumot az újbudai képviselő-testületben, így esetében nem kell időközi választást tartani.

Valamelyest hasonló a helyzete lett volna a miskolci közgyűlési képviselő Pakusza Zoltánnak, aki a Mi Hazánk országos listájának 7. helyezettjeként lett volna jogosult az Országgyűlésbe kerülni. Mandátuma azonban veszni látszik,

miután a végleges választási végeredmény alapján Toroczkai László pártja egy mandátummal kevesebbhez jut.

Keszthelyen és Mezőtúron polgármestert kell választani

Kormányoldalon két jelenlegi polgármester jutott be a törvényhozásba. Herczeg Zsolt 2010 óta a Jász-Nagykun megyei Mezőtúr polgármestere, 2019-ben ötvenöt százalékos többséggel választották a város első emberévé. Herczeget a mostani, parlamenti választáson Boldog István körzetében indította a Fidesz-KDNP, a polgármester pedig a szavazatok több mint felét megszerezve nyerte meg a Jász-Nagykun 4-es számú választókerületet.

Zala megye kettes számú körzetében a kormánypártok a keszthelyi polgármestert, Nagy Bálintot indították, aki fölényes győzelmet aratva, a voksok majdnem 60 százalékával nyert parlamenti mandátumot. Nagy 2019 óta irányította polgármesterként a települést.

Eddigi alpolgármesterek is a Ház tagjai lesznek a jövőben.

A Völner Pál helyére beugró, Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében induló Erős Gábor simán nyert a választáson, így meg kell válnia esztergomi alpolgármesteri posztjától, amit 2019 óta töltött be. 

Szeberényi Gyula Tamás 1998 óta a kecskeméti önkormányzat képviselője, 2014 óta a város alpolgármestere. A Fidesz-KDNP Bács-Kiskun kettes számú körzetében indította, Szeberényi pedig a szavazatok 53 százalékéval lett első.

Mihálffy Béla Szegeden önkormányzati képviselő, miután 2019-ben nyert a város 1. számú választókörzetében. Az országgyűlési választáson Csongrád-Csanád megye kettes számú választókerületében indult és nyert a szavazatok 45 százalékát megszerezve.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány miatt mintegy százötven időközi önkormányzati választást kell bepótolni, amelyeket a hatályos kormányrendelet szerint április 10-től lehet kitűzni.

A jogszabályban továbbá az áll, hogyha a helyi vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki a feloszlását, akkor a kiírásra vonatkozó döntés április 10-től hatályos.

Nyitókép: Kanász-Nagy Máté Facebook-oldala. 

Neked Ajánljuk