Ursula von der Leyen: mindenáron megvédjük az EU pénzét és új javaslatokat teszünk – Portfolio

Uniós alapértékek

Ursula von der Leyen beszédének demokráciáról és értékekről szóló részében emlékeztetett arra, hogy többek között a bíróságok függetlenségéért, a szabad médiáért, a szólásszabadságért és a korrupció ellen küzdöttek azok, akik bő 30 éve a vasfüggöny lebontásáért szabadságharcosként küzdöttek, illetve azért is, hogy az állam ne hallgassa le az állampolgárait. Az EU alapértékeit pedig beleírták az uniós alapszerződésbe (2. cikk), amelynek betartását a szuverén államok a belépésükkor önként vállalták.

Ezután jelentette ki azt, hogy

Elkötelezettek vagyunk ezeknek az értékeknek a megvédésére és soha nem fogunk meginogni ebben az elhatározásunkban.

A Bizottság elnöke arra is emlékeztetett, hogy az uniós alapértékek érvényesülését az Európai Bíróság határozatai is elősegítik, amely ítéleteket minden tagállamnak be kell tartania, és ennek érdekében a Bizottság tesz is lépéseket (ezzel a múlt heti döntésükre utalt, miszerint azért kezdeményezett pénzbírságot Lengyelországgal szemben a testület, mert a tárgyalásos út nem vezetett sehova és az ország nem akarja betartani az EU Bíróságának ítéletét).

A Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a jogállamiság nemcsak egy szép cél kell, hogy legyen, hanem küzdeni is kell az eléréséért, illetve megtartásáért, ezért előre jelezte, hogy a 2022-es éves jogállamisági jelentés már konkrét javaslatokat is meg fog majd fogalmazni a tagállamok felé. (A 2020-as és 2021-es jelentés még csak a problémák azonosítását szolgálta egy minden tagállamban azonos struktúrájú vizsgálaton keresztül.)

Pozitív példaként említette a jogállamiság terén azt, ami a bírósági reform kapcsán most zajlik Máltán, illetve a szlovák igazságszolgáltatásban. Egyúttal megjegyezte, hogy vannak aggasztó jelenségek is egyes tagállamokban, és itt jelezte azt, hogy kétfrontos lépéseket tesz a Bizottság: elsődleges a tárgyalásos út, de ha ez nem vezet eredményre, akkor jön a pénzbírság (Lengyelország). Előrevetítette, hogy ezt a stratégiát folytatni fogják, mert a független bíróságok rendkívül fontosak, minden embernek joga van a bíróságok előtti egyenlőséghez, tartozzon akár a többséghez, vagy valamilyen (etnikai, szexuális, stb.) kisebbséghez.

Az EU-pénzek jövője és a növekedési kilátások is bizonyára szóba kerülnek majd a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is előadást tart az eseményen. További részletek:

EU-s költségvetés

A fenti felvezető után jelentette ki von der Leyen, hogy az EU költségvetése valójában az EU jövőjét jelenti számok tengerébe foglalva és éppen ezért kell minden egyes eurócentet megvédeni, és a megfelelő célokra, és a jogállamiság elveinek betartása mellett felhasználni. Úgy fogalmazott, hogy „a korrupció nemcsak azt jelenti, hogy adófizetői pénzt ellopnak, hanem azt is jelenti, hogy a befektetőket elijesztik, a nagy pénzzel nagy szívességeket vásárolnak, és a demokráciát aláássák a hatalmasságok.” Mindezek miatt leszögezte:

Amikor az uniós költségvetés megvédéséről van szó, minden ügyben minden rendelkezésünkre álló eszközzel fel fogunk lépni.

A fentieket nehéz máshogy értelmezni, mint úgy, hogy a lengyel és a magyar helyreállítási terv bizottsági elfogadása késhet (erre itt és itt hívtuk fel a figyelmet a minap) és ennek “ágyazhatott meg” a beszédbeli üzenetekkel a Bizottság elnöke. Mindez nem érné meglepetésként a magyar kormányt, mert éppen a most zajló Kormányinfón ismerte el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a tegnapi gigantikus és a mai kisebb nemzetközi devizakötvény-kibocsátással részben éppen az egyelőre elmaradó helyreállítási terves pénzeket finanszíroztuk elő. Bizakodóan azért megjegyezte, hogy szerinte legalább 50% az esélye annak, hogy a Bizottság és a kormány között rövidesen megszületik az alku a helyreállítási tervről.

A Bizottság elnöke által felvázolt, bejelentett új jogalkotási terveket ebben a külön cikkünkben írtuk meg.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Neked Ajánljuk