Újra elítélhetik P. Tamást – nem ússza meg a fenyő-ügyet – Blikk.hu

A Fővárosi Főügyészség azonban most azt közölte, hogy újabb vádemelés helyett P. Tamás kapcsán perújítási indítvány előterjesztésére tesz javaslatot a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek.

A Fenyő-ügyben a nyomozó hatóság az eljárás ügyiratait 2019 júniusában átadta a Fővárosi Főügyészségnek. A Fővárosi Főügyészség – P. Tamás gyanúsított kapcsán – megállapította, hogy a bizonyítékok alapján vádat kellene emelni ellene, ám a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja az ő esetében nem a vádemelés, hanem a perújítási eljárás.

A Legfelsőbb Bíróság 6/2009. büntető jogegységi határozatán alapuló, következetes bírói gyakorlat szerint amennyiben a bíróság a vád tárgyává tett és a bűncselekmény egységébe tartozó cselekményt egyszer már jogerősen elbírálta, az gyakorlatilag egyenértékű az ítélettel. Ilyen esetben pedig nincs helye újabb vádemelésnek

Lehet viszont helye az elítélt terhére perújításnak, erre törekszik most az ügyészség.

Korábban J. R-t a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, míg ehhez kapcsolódóan P. Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség bizonyíthatónak látja, hogy P. Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésben volt felbujtója J. R-nek, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így P. Tamás cselekménye is több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet a tettes minősítéséhez igazodva.

Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség P. Tamás gyanúsított ügyében ma előterjesztést tesz a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek, amely ügyészség hatáskörébe tartozik a perújítási indítvány benyújtása a Fővárosi Ítélőtáblához.

Mindez nem érinti a Gy. Tamás elleni büntetőeljárást, vele szemben az érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Mivel a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, ezért a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, valamint intézkedett, hogy kapja vissza az óvadék összegét is.

Neked Ajánljuk