Toroczkai László: Ha meg akartam volna ölni Horn Gyulát, akkor belefojtom a piszoárba – Mandiner.hu

Nem tettem. Interjú.

„1998-ban ön már indult a választáson, a MIÉP jelöltje volt Szegeden, és 4,22 százalékot ért el. A valasztas.hu-n elérhető életrajzában azt írta, hogy „1997 őszén a lap megszűnéséig az Új Magyarország című napilapnál dolgoztam, majd a Magyar Fórum hetilapban kezdtem írni, és jelenleg is itt publikálok Toroczkay László néven.” Viszont a Parlamentet így is megjárta, anno Tóth Lászlóként. Mire emlékszik onnan?
Parlamenti tudósító voltam a MIÉP-frakció mellett, igaz, csak rövid ideig. Saját kérésem volt Csurka István felé, hogy helyezzenek át, így lettem délvidéki tudósító, és írhattam a cikkeket a délszláv háborúról. Nagyon kiábrándító volt, amit a parlamentben láttam. Sokkoló volt, amikor Torgyán Józsefet és Horn Gyulát láttam együtt falatozni vidáman a parlamenti büfében, miután verbálisan lemészárolták egymást a plenáris ülésteremben. Ott szembesültem azzal, hogy átvernek minket, és csak színjátékot játszanak.

Gond, ha beszélőviszonyban van egymással kormány és ellenzék?
Én udvarias ember vagyok, de az nem fér bele, hogy akivel ennyire máshogy látjuk a világot, és egymásnak megyünk az ülésteremben, azzal utána együtt is falatozzunk. A parlamentben lehet vitázni, sőt lehet közösen is szavazni egy ügy mentén egy másik párttal. Ez belefér. Az viszont már nem, hogy aztán a háttérben barátok vagyunk, együtt falatozzunk, egy asztalnál. De ha már itt tartunk, hadd mondjam el, hogy én egy kényszerpártelnök vagyok.

Miért?
2010 előtt, amikor Vona Gáborral leültünk beszélni egymással, én mindent elkövettem, hogy ne kerüljek be a parlamentbe. Így ült be a helyemre, a hatvannégy vármegyés helyre a magyar parlament eddigi legrendhagyóbb képviselője, Zagyva György Gyula. Én már többször félreálltam eddig, sőt 2012-ben azért költöztem ki az ásotthalmi tanyára, mert szerettem volna a közélettől visszavonulni. Arról nem tehetek, hogy pont az én tanyámba tört be az első migránscsoport. Emiatt kerültem vissza előbb a polgármesteri székbe, aztán a nagypolitikába. A történet 2018-től már ismert: a Jobbik szétszakadt, az én pártelnökségemet szabálytalanul megakadályozták, így találtam magam a Mi Hazánk élén.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Neked Ajánljuk