Többen számíthatnak rezsiemelésre, mint a kormány mondja – 444.hu

A hétvégén az ATV megkérdezte a kormánytól, hogy számításaik szerint hány háztartásnak kell többet fizetnie augusztustól a gázért és az áramért, mint eddig.

A technológiai minisztérium válasza így hangzott:

  • Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti
  • Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti.

Ez azt jelentené, hogy az áramért a háztartások 25 százalékának, míg a gázért 25,8 százalékának kell többet fizetnie, mint eddig. Azaz csak a háztartások negyedét érinti az emelkedés.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke arra mutatott rá hétfő délelőtt, hogy ezek a számok rosszak. A KSH szerint ugyanis mindössze 4,2 millió háztartás van Magyarországon, azaz az 5,6 milliós bázis az áram esetében biztosan hibás. Vélhetően nyaralókat, garázsokat is beleszámoltak, vagy olyan fogyasztókat is, akik közben kikerültek a rezsicsökkentésre jogosultak köréből (kisvállalkozások, önkormányzatok).

4,2 milliós bázissal, azaz a háztartások valódi számával számolva, már az jön ki, hogy a családok 33 százaléka számíthat magasabb villanyszámlára.

Az energiahivatal adatai szerint a rezsicsökkentésre jogosult gázfogyasztók sem 3,5 millióan vannak, hanem csak 3,3 millióan, ráadásul ez tavaly novemberi adat, és azóta a jogosultak körét csökkentette a kormány. Így viszont már 27 százalék feletti a rezsiemelésre ítéltek köre.

Neked Ajánljuk