The Spectator: Az EU a társadalompolitika terén is térdre kényszerítené Magyarországot – Mandiner

A lap szerint az EU az uniós forrásokhoz való hozzáférésen keresztül szeretné elérni azt, amit törvényi úton nem sikerült: hogy a társadalompolitika terén is engedelmességre kényszerítse a magyar kormányt.

A Spectator publicisztikája is ír arról, hogy Brüsszel bejelentette a jogállamisági mechanizmus elindítását Magyarország ellen, a cikk ismertetése szerint az EU ezzel akarja „védeni” forrásait egy olyan tagállamban, ahol a „jogállamiságot fenyegetés éri”. A Spectator szerzője azonban hozzáteszi: 

Valószínűsíthető, hogy az uniót inkább politikai célok vezérlik, mintsem anyagiak”.

A cikk szerint Magyarország több szempontból is „elszabadult hajóágyúként” van számon tartva Brüsszelben, ide sorolva többek között Magyarország orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját, az LMBTQ-jogokat, a migrációhoz való hozzáállását. „Sajnos azonban”, mint a publicisztikában olvasható, az Európai Bíróság által előírt elveket a magyar kormány nem tartja be szó szerint, helyette azt mondja, vannak ügyek, amelyek tagállami, nem pedig brüsszeli hatáskörbe tartoznak. 

Az EU-t felháborító választási eredmény

A Spectator írásában olvasható az is, hogy az „EU-t felháborító választási eredmény” a bizonyíték arra, hogy a Fidesz álláspontja mögött óriási társadalmi támogatottság van. 

„Orbán eltaposta EU-párti ellenfelét, Márki-Zay Pétert” – írja a szerző, elismerve, hogy bár rengeteg kritikát kapott a választás a „kiegyensúlyozatlan médiaviszonyok” miatt, maga a választás azonban tiszta volt, és nem lehet kétség a végeredmény legitimitását illetően. 

Ha Márki-Zay győzött volna, Brüsszel visszavonta volna a mechanizmust

A cikk kitér arra is, hogy a mechanizmust szinte azonnal a választás után élesítették, ami arra enged következtetni, hogy a magyarországi választások eredménye befolyásolta a brüsszeli döntéshozókat.

Emlékeztet az írás, hogy a jogállamisági mechanizmust először novemberben lebegtették be, aztán „csendben jegelték” a kezdeményezést, a szerző szerint abból a megfontolásból, hogy amennyiben esetleg Márki-Zay legyőzte volna Orbánt, úgy akár teljes mértékben visszavonhatják a jogállamisági mechanizmust. 

Mivel azonban Brüsszel terveit teljesen összetörte Orbán váratlan győzelme, az EU kénytelen volt eredeti tervéhez visszatérni”

– olvasható a publicisztikában. 

Társadalompolitikai térdre kényszerítés

A hivatalosan is megindított jogállamisági mechanizmus bevetésével az EU az uniós forrásokhoz való hozzáférésen keresztül szeretné elérni azt, amit törvényi úton nem sikerült, azaz, hogy

a társadalompolitika terén is engedelmességre kényszerítse az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormányt”

– írja a szerző, hozzátéve, hogy Brüsszel valószínűleg úgy tervez: néhány hónapon belül az uniós forrásokon keresztül elérheti, hogy Orbán Viktor olyan belső reformokat hajthasson végre, melyeket az EU üdvözölne. Azt azonban hozzáteszi a Spectator: az eljárás sikere egyáltalán nem biztos. 

Nyitókép: Pixabay

Neked Ajánljuk