The New York Times: Magyarország, Csehország és Szlovénia jobboldali populistái az egész EU-t megtörni képes tömböt alkothatnak – Mandiner

„Míg az ellenzéki pártok az Orbánnal való elégedetlenségre építve emelkedtek fel, ő továbbra is jelentős támogatói bázist tart fenn” – olvasható a cikkben.

A The New York Times politikai összefoglaló cikkében fejti ki véleményét Közép-Európa egyes vezető politikusaival szemben. „Orbán Viktor, aki a globális populista jobboldal éllovasának nevezi magát, olyan módon alakította át a bíróságokat, az alkotmányt és a szavazási szabályokat, hogy azok megerősítették uralmát, állami és magán médiát támogatott ellenfelei ellen dezinformációt és nacionalista narratívákat hirdetve” – írja a kritikát az amerikai napilap.

The New York Times szerint, a magyar miniszterelnök úgy tette meg lépéseit, mintha ő védené meg Magyarországot a faji sokszínűségtől, az Európán kívüli bevándorlástól és az Európai Unió romboló hatásaitól.

Míg az ellenzéki pártok az Orbánnal való elégedetlenségre építve emelkedtek fel, ő továbbra is jelentős támogatói bázist tart fenn”

– olvasható a cikkben.

„Amikor 2017-ben a populista kívülálló és milliárdos médiamágnás, Andrej Babis Csehország miniszterelnöke lett, félő volt, hogy az Orbán által Magyarországon kialakított mintát követi majd az őskonzervatív illiberalizmus felé, valamint amikor Szlovénia megválasztotta saját jobboldali populistáját, aggodalmak támadtak egy olyan nemzettömb megalakulása miatt, amely belülről törheti meg az Európai Uniót” – írja a napilap.

Nyitókép: Christina ASSI / AFP

Neked Ajánljuk