Tényleg tömegesen hunytak el a magyarok a koronavírus elleni védőoltástól? – Blikk – Blikk.hu

A járványos légzőszervi megbetegedések számának jelentős emelkedése az év végén és az év elején normális jelenség, és az is általános, hogy ebben az időszakban magasabb az elhunyt idősek száma, mint a többi hónapban.

A Portfolio most a hivatalos statisztikai adatok alapján utánajárt, valóban megnőtt-e a halálozások aránya Magyarországon azóta, hogy az emberek elkezdték felvenni a koronavírus vakcinát. Így derült ki, hogy a járvány a 2020. tavaszi megjelenését követően – többek között a lezárásoknak köszönhetően – nem hozott drasztikus halálozási eredményeket, ám az őszi, második hullámban már a szokásoshoz képest jóval többen haltak meg.

A helyzet 2021-ben sem javult és az azévi két nagy járványhullám alatt volt olyan hét, amikor 4000 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt a 60 év feletti korosztályban.

Botrány: a holokauszthoz hasonlította a koronavírus elleni oltást egy parlamenti képviselő, felfüggesztették a frakciótagságát

Botrány: a holokauszthoz hasonlította a koronavírus elleni oltást egy parlamenti képviselő, felfüggesztették a frakciótagságát

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait figyelembe véve az oltások bevezetését követő időszakban, főként 2022-ben már jelentősen kevesebb haláleset történt koronavírus miatt hazánkban, mint azelőtt. A járvány lecsengése után pedig a halálozási statisztikai adatok szinte ugyanarra a szintre tértek vissza, mint a járvány előtt, 2020-ban, és számottevő emelkedés sem tapasztalható.


Azaz a vakcinák alkalmazása szinte biztosan nem okozott tömeges haláleseteket itthon, de jó eséllyel még szórványosat sem. Vagyis a baljós feltételezéseket egyetlen hivatalosan elismert kutatás sem támasztja alá.

Nem kell 10 napra elvonulni a világ elől koronavírus esetén a WHO szerint

Nem kell 10 napra elvonulni a világ elől koronavírus esetén a WHO szerint

2022-ben összesen 3,5 százalékkal haltak meg többen, mint a pandémia előtti öt évben átlagosan, de ez a szám nem tekinthető kiemelkedőnek, ráadásul ez a halálozási többlet leginkább egy hónapra koncentrálódik.

Tavaly novemberben ugyanis ugyan kis mértékben eltért a halálozási arány a megszokottól – az Eurostat adatai szerint mintegy 7% körül volt a többlethalálozás Magyarországon –, de ez egyrészt a koronavírus megbetegedések kismértékű növekedésének, illetve az ebből fakadó haláleset számok emelkedésének, valamint a három vírus (korona-, influenza-, óriássejtes RSV-vírus) együttes megjelenésének tudható be. Az kizárható, hogy ez a minimális novemberi többlethalálozás az oltásokkal lenne összefüggésben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint 2022 végén sokan fordultak infuenzára utaló tünetekkel a háziorvosokhoz, ám az emberi szervezet a járvány elleni védekezés miatt korábban jóval kevesebb vírussal találkozott, így azok most könnyebben okozhatnak súlyosabb szövődményeket.


Összességében tehát kijelenthető, hogy a világjárvány lecsengésével a többlethalálozás a töredékére, a pandémia előtti évek szintjére esett vissza Magyarországon, és semmi valóságalapja sincs azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint a védőoltások tömeges halálozásokat okoznak.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Neked Ajánljuk