Teknősgyilkosság: megelőzhető lett volna, de mi marad a látogatóknak? – Origo

Egy nagyobb kővel dobtak meg egy görög teknőst néhány napja a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állat ugyan túlélte a brutális támadást, de az életét már nem lehetet megmenteni, nem sokkal később el kellett altatni. Nem ez volt az első hasonló támadás, korábban egy víziló is elpusztult, miután a szájába egy labdát dobtak. Az állatkert szóvivője azt mondja, lehetne magasabb kerítéseket építeni, de akkor jóval kevesebbet lehetne látni az állatokból. A tettest az ózdi rendőrség elfogta.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, agyonvertek egy teknőst a budapesti állatkertben. Mint ismert, követ dobott egy látogató az egyik görög teknősre, a teknős életét súlyos külső és belső sérülései miatt már nem lehetett megmenteni. Az állatkert feljelentette az elkövetőt. 

Vélhetően az történt, hogy az elkövető a kerítésen áthajolva kivette az állatot a kifutóból, az azonban alighanem a kezébe piszkíthatott. Ezután az elkövető keresett egy követ, és – talán bosszúból – agyonütötte vele az állatot.

Korábbi esetek

Eddig két hasonló eset történt az állatkertben, mióta én itt dolgozom – mondta el megkeresésünkre Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. 

Mindkét esetben elpusztult az adott állat. 

A többi teknős jól vanFotó: Hirling Bálint – Origo

Az egyik alkalommal, még a kilencvenes évek elején egy hódot dobtak meg szintén egy kővel, ami rögtön el is pusztult. Másodszor pedig 1994-ben az egyik vízilóbikánk, Süsü pusztult el, mert az egyik látogató egy gumilabdát tömött a szájába, amit lenyelt, és bélelzáródása lett. 

Csak azt vettük észre, hogy nem eszik, alig mozog, és nagyon szenved. Két nappal később elpusztult. Csak a boncoláskor derült ki, hogy egy labda akadt meg a vékonybelében 

– mondta a szóvivő.

Hanga azt mondja, szerencsére ritkán történik ilyen.

Ahogy fogalmaz, nehéz az ilyen támadásokat kivédeni, de a látogatók többsége állatbarát és kulturált módon viselkedik, ezért igen ritkák az ilyen esetek.

Amivel szerinte mégis lehet valamennyire védekezni,  azok a térfigyelő kamerák, illetve az állatkerti gondozók jelenléte, a látogatók felügyelete. 

Ha valakit rajtakapnak, hogy benyúlkál a ketrecekbe, illetve olyan dolgokkal eteti az állatot, ami számára nem alkalmas, azonnal figyelmeztetik. Viszont a nap 24 órájában lehetetlen a látogatókat figyelemmel kísérni, ezért, még ha ritkán is, de előfordulnak a tegnapihoz hasonló esetek 

– mondja.

Elfogták a nőt, aki agyonverte a teknőstForrás: Police.hu – Origo

Hanga azt is mondja, ugyan emelhetnének nagyobb kerítéseket, de akkor a látogatók sokkal kevesebbet látnának az állatokból.

Friss hír, hogy a BRFK felkérésére az ózdi rendőrök Ózdon elfogták a nőt.

A zuglói nyomozók kevesebb, mint 20 órán belül azonosították és az Ózdi Rendőrkapitányság rendőreivel együttműködve elfogták a 28 éves V. Adélt előállították,és a kihallgatása pénteken délután folyamatban van,a nyomozó hatóság őrizetbe vételét és bíróság elé állítását javasolja.

Neked Ajánljuk