Szuperállampapír ide vagy oda, megállíthatatlanul hasít a készpénz – Portfolio

Még a nagy lakossági állampapírrohamról szóló június hónapban is nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány a magyar gazdaságban – mutatja az MNB ma közzétett statisztikai mérlege.

A magyar gazdaság készpénzmentesítése is terítéken lesz a Portfolio Banking Tenchology 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Június végén 6212,8 milliárd forintnyi készpénz forgott a magyar gazdaságban, ami egy év alatt 9,8%-os növekedésnek felel meg. 2018 vége óta mindössze 1,6%-kal bővült a magyar készpénzállomány, de ez valószínűleg csak a tavalyi decemberi előrehozott bérkifizetések miatti magas bázissal magyarázható.

Szuperállampapír ide vagy oda, megállíthatatlanul hasít a készpénz

Még a nagy lakossági állampapírrohamról szóló június hónapban is 32 milliárd forinttal nőtt a hazai forgalomban lévő készpénz. Igaz, ez nem feltétlenül a háztartások számlájára írható, de a készpénzállomány közel 80%-a az elmúlt évek adatai alapján náluk található.

A háztartásoknál lévő készpénzállomány június végi nagyságáról egyelőre nincs adatunk, ez az MNB várhatóan augusztus 21-én megjelenő előzetes pénzügyi számláiból fog kiderülni.

A készpénzhasználat népszerűségében az alacsony kamatkörnyezt mellett nagy szerepe van annak is, hogy a kormány ragaszkodik a tranzakciós illeték fenntartásához még a bevételek kis részét hozó lakossági tranzakciók esetében is. Bár tervezték a lakossági átutalások illetékének korlátozását (évi 800 forintban) július 1-jétől, ez végül nem valósult meg, csak a 20 ezer forint alatti tranzakciók lettek illetékmentesek január 1-jével.

A magyar gazdaság készpénzmentesítése is terítéken lesz a Portfolio Banking Tenchology 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni!

Neked Ajánljuk