Szlávik: A kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott – hvg.hu

A szakember szerint a delta variáns két nappal a tünetek előtt megtelepszik a torokban.

Koronavírus-járvány

Van-e visszatérés a “normalitáshoz” az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az “új” normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Fel kell készülni a negyedik hullámra, és ennek a legfontosabb része, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a Kossuth rádióban.

Szlávik János emlékeztetett, hogy a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, mint az eddigi mutációk, ezért fontos, hogy 12. év felett ők is felvegyék az oltást. Elmondta azt is, hogy a delta variáns tünetmentesen is tud fertőzni, ami azt jelenti, hogy a vírus már a tünetek megjelenése előtt két nappal megtelepedhet a torokban. Ezt a védőoltások – ha nem is teljesen –, de megakadályozhatják.

Szlávik a harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott, ezt elsősorban az időseknek, az immunhiányosoknak, a daganatos betegeknek és a szervátültetetteknek kell felvenniük, de egyre több adat támasztja alá, hogy érdemes másoknak is beadatniuk.

Kitért arra is, hogy a kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott, 10 százalékuk pedig olyan oltott, akinek valamilyen súlyos alapbetegsége van. A szakember hozzátette, hogy a gyógyszeres terápia egyelőre nem változott, ezért is fontos, hogy a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

Neked Ajánljuk