Szilvay Gergely: Leleplezték Novák Katát! – Mandiner.hu

Kiderült, hogy Novák Katalin főállású anya volt a németeknél, meg hogy… meg hogy…

Leleplezősdit játszik a 444, és nyomában a Telex, a leleplezett személy állítólag Novák Katalin, aki most adta át a családügyi tárcát, hogy köztársasági elnöki teendőire készüljön arra az esetre, ha megválasztják.

Novák Katalinnak ugyanis 2010 előtt volt egy Németországban, főállású anyukaként vezetett blogja, amiben egyszer azt írta, hogy hálát ad, amiért „nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből” – ezelőtt ugyanakkor azt is leírja, hogy „általánosságban tényleg könnyebb az élet Németországban”, illetve hogy „lehet nagyon boldog az ember Magyarországon”.

Emellett összefüggésbe hozta a német óvónénik odaadó munkáját a jobb fizetésükkel. Sőt, mit több: leírta, hogy erdő szélén laknak, lenyűgüző a helyi bolt kínálata, és annyi pénzt tudtak megtakarítani, amennyit itthon nem tudtak volna. Végül megjegyezte, hogy többen nem értik, miért jönnek haza.

A Telex is érzi, hogy a 444-es leleplezés nem túl erős,

oda is írták, hogy eme megjegyzéseket „nem érdemes a mai állapotokra vonatkoztatni”. Én még ennyire sem látom eme bejegyzések előtúrásának sportértékét, tekintve hogy nehéz belekötni abba, amit Novák Katalin írt benne. 

Persze ha a 444-Telex a balos irigykedési szokásokra akart rájátszani, akkor értem a dolgot. Azt is érteném, ha a zsigeri feminista reflexekre akartak volna rájátszani, lám-lám, Novák Katát visszaküldte a banknál dolgozó, karriert csináló férje a konyhába, kirakatnő. Más kérdés, hogy ez a feminista érzékenyítő körön kívül nem működne, mivel kiderül, hogy Novák átélte a sokgyermekes anyák gondjait-bajait is. Ráadásul utána hazajött, pont akkor, amikor újra ki kellett volna vándorolnia a baloldal szerint csökkenő lehetőségek miatt. Ehelyett

Novák, mint earlybird, joggal lehetne a „gyere haza”-kampány arca is,

hiszen nem akkor jött vissza Magyarországra, amikor már rendbe voltak téve a dolgok. Hanem azért jött haza, hogy a rendcsinálásból kivegye a részét. 

Szóval a 444-Telex még azt sem találta meg, ami a saját táboránál ütött volna, bár nyilván ez a röhejesjövedelmezés üt így is, csak kár, hogy valóban más volt a helyzet akkor és most. És ebben Novák Katalinnak is része van. A blogbejegyzésben lecsapódó élmény nem múlt el nyomtalanul, ugyanis a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére, 150 százalékkal nőtt, a kormány megemelte a bölcsődei pótlékot, és 70 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődék száma három és félszeresére növekedett. A tanárok bére is emelkedett, az intézményvezetőkéről nem is beszélve, és ugyan valóban, az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően annyira jól megy ma az országnak, hogy már ez is kevés, de várható az újabb pedagógusbér-emelés. 

És a németországi főállású anyukaság sem múlt el nyomtalanul, hiszen a családok helyzetének javítására hozott intézkedésekből is termelési regényt lehetne írni. Mindent egybevetve a kormány 2010-hez képest

három és félszeresére növelte a családok támogatását, ami egész Európában az egyik legmagasabb arányt jelenti, a GDP 6,2 százalékát. 

A termelési regény alfejezetei: 195 ezer család igényelt babaváró támogatást; 36 ezren igényeltek nagycsaládos autókedvezményt; 2015 óta 200 ezer család, azaz 800 ezer ember vette igénybe a CSOK-ot; félmillió gyerek vett részt Erzsébet-táborokban; kétszeresére nőtt a GYED. És így tovább.

És ott van még irgalmatlan mennyiségű ilyen-olyan kedvezmény, támogatás, juttatás, ami közvetve vagy közvetlenül segíti a családokat, szülőket, gyerekeket. 2011 óta az szja-visszatérítéssel együtt 4 ezer milliárd forint családi adó- és járulékkedvezmény maradt a családoknál, akik közel egymillió gyermeket nevelnek. Mondjuk én nem tudom elképzelni a 4 ezer milliárdot, de szerintem jól hangzik. 

Nem mondom, hogy nem lehetne még javítani a kórházi ápolók, a pedagógusok, az óvónénik helyzetét, de sajnos az egészségügy és az oktatás két nehezen mozduló mammutrendszer sok érdekkörrel, így ami eddig történt, az se semmi.

Az eddigi béremelésekből látszik, hogy a kormány teljesíteni is igyekszik, amit megígér, egyébként meg nemcsak a személyes fizetésünk, hanem az általános gazdasági környezet is számít. Márpedig az előző 11 év bizony sokat tett azért, hogy Novák Katalint minél többen kövessék a hazaköltözésben, mások pedig maradjanak itthon, vagy csak világot látni menjenek el, aztán térjenek haza. 

Ez a leleplezés sem jött be. Pedig mennyi órát tölthettek szegény 444-esek egy régi blog átböngészésével! Sebaj, legalább megtudták, milyen főállású anyukának lenni, ez sem utolsó.

(Nyitókép: MTI)

Neked Ajánljuk