Szijjártó: A második negyedévben 4,6 millió vakcinát hoz a Pfizer Magyarországra – hvg.hu

Júniusban 2,2 millió oltóanyag érkezik Magyarországra a Pfizertől.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Pfizer magyarországi képviseletére látogatott kedden és közös sajtótájékoztatót tartott a cég vezérigazgatójával, Vereckei Péterrel.

Szijjártó elmondta, azért látogattak el a Pfizerhez, hogy kifejezzék nagyrabecsülésüket és köszönetet mondjanak a cég valamennyi magyarországi munkatársának. Elmondta, december 26. óta nagyon komoly munkát végeztek, hogy nagy mennyiségű oltóanyag érkezzen hazánkba. A Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól. Ma már a 20. szállítmány érkezik, 334 ezer vakcina, amivel összesen 2,8 millióra nőtt a Pfizer oltóanyag száma, amit itthon felhasználhatnak.

Eddig a legtöbb oltóanyag az országba a Pfizertől érkezett – szögezte le a külügyminiszter. Ezeknek a szállításoknak és annak köszönhetően, hogy nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára és vásároltunk több helyről is, elmondhatjuk, hogy Magyarországon fordul át először a vakcinákat tekintve keresletiről kínálati piacra. Van elég oltóanyag, aki kéri, az kaphat oltást.

Ha a Pfizer nem szállít, akkor nem állnánk így

– tette hozzá.

A fiatalok oltásában is nagy szerepet szánunk a Pfizer készítményének, a készleteket tartalékoljuk a 16–18 év közötti korosztály beoltására, illetve várják a tudományos álláspontokat a 16 év alattiak oltása tekintetében – mondta.

Vereckei Péter vezérigazgató felidézte, az Európai Unió 600 millió adagot kötött le a készítményükből. A Pfizer vállalta, hogy felpörgeti a szállításokat az EU-ba, így a második negyedévre 4,6 millió adagot fognak leszállítani Magyarországra, májusban közel 1,3 millió adag, míg júniusban 2,2 millió vakcina érkezik – mondta.

Neked Ajánljuk