Szerelmes levelet írt a Nemzeti Sport főszerkesztője az öltözőben éneklő Orbán Viktorhoz – hvg.hu

Vallomássá nőtte ki magát az angol–magyar után a játékosokhoz benéző miniszterelnök anekdotája.

Ha esetleg az elmúlt egy hétben valakit elkerült volna a hír: 400 forintba kerül egy euró a magyar futballválogatott 4-0-ra legyőzte Angliát, Angliában.

A mérkőzés már-már a 2016-os Eb-sikerekhez hasonló eufóriát váltott ki Magyarországon, a sportsajtó pedig továbbra sem hajlandó elengedni – élén a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel, aki megragadta az alkalmat, hogy a sikert közeli barátja számlájára írja fel:

Orbán Viktoréra.

A sztori röviden annyi, hogy a meccs után Szalai Ádám csapatkapitány meginvitálta a miniszterelnököt az öltözőbe, Orbán pedig elfogadta a meghívást; mondott egy rövid beszédet, egyesével gratulált a játékosoknak, és egy „Hajrá, Magyarország!” skandálásba is beszállt.

A publicisztika, na az ennél sokkal több. Ezen a linken bárki elolvashatja, de ha hétfői munkaebédje mellé savanyúságot, és nem gutaütést szeretne kapni, íme egy rövid összefoglaló:

  • Orbán Viktor arról beszélt, hogy „mindig emlegetni fogja, és az unokáinak is elmeséli, hogy jelen volt azon a történelmi mérkőzésen, amelyen Magyarország 4–0-ra legyőzte Angliát”.
  • A miniszterelnök rendszeresen jelen van a válogatott meccseken még idegenben is (ahová magángéppel szokott utaznia szerk.).
  • „Neve elválaszthatatlan a Csányi Sándor vezette MLSZ-szel közösen 2010 után indított hazai intenzív sport- és futballfejlesztési programtól”, amely megfordította a sportág infrastrukturális, erkölcsi (???) és szakmai hanyatlását.
  • Ezután arról láthatunk egy zavarba ejtő képet, hogy Orbán focimezben fekszik egy gyúrói asztalon egy NB III.-as mérkőzés után.
  • Orbán és a futball elválaszthatatlan kettősét is bemutatja a szerző. Mint írja, profi labdarúgó volt még miniszterelnökként is (első kormányzása alatt), támogatta a magyar csapatokat nemzetközi kupameccseken, és létrehozta a Puskás Akadémiát. A katarzis csak ezután jön: „beszédeiben, hasonlatai­ban is gyakran említi természetes közegeként a futballöltöző és a labdarúgás őszinte és jellemformáló világát”. Orbán és a futball kapcsolatáról egyébként a Kicsoda Orbán Viktor? című hvg360-as dokumentumfilmben eggyel (százzal) mértéktartóbban foglalkoztunk.
  • A következő bekezdésben picit eltávolodunk Orbán Viktortól, de a nemzeti büszkeség nem megy sehová: Szöllősi szerint azért nem volt utcabál az angol–magyar után (mint anno a 2016-os Eb alatt), mert itthon 1-0-ra győztük le az angolokat egy héttel korábban, és az eredmény „nem számított már akkora meglepetésnek, mint az Ausztria elleni 2–0 hat évvel ezelőtt”.
  • A fináléban újra összeér a politika és a futball: elhangzik, hogy Orbán szerint „komoly pillanat volt”, amikor együtt skandáltak a játékosokkal, zárásként pedig Szöllősi felidézte Orbán Facebook-posztját, amelyben azt írta a meccs után (2018-as választási győzelmét követő beszédét idézve), hogy „most kell szerénynek lenni”. A szerző pedig nem hagyja ki a ziccert, és maga fejezi be azzal:

hogy ugyan a kijelentés dicséretes visszafogottságra utal, kétségtelenül azt is jelenti, hogy immár van mire…”

Neked Ajánljuk