Szerdán országszerte tüntetnek az oktatásért, itt a program, hogy mikor hol kezdenek – hvg.hu

Élőlánccal, hídfoglalással állnak ki a pedagógusokért és az oktatásért a pedagógusok világnapján.

Jogaikat követelő tanárok

Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed. Kövesse cikksorozatunkban a friss híreket, riportokat, interjúkat, elemzéseket.

Cikkünk frissül.

Október 5-ére, a pedagógusok világnapjára eleve tüntetéssel készültek a szakszervezetek, de a részvételi hajlandóságon nagyot lökött, hogy pénteken öt tanárt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, vagyis nem tartottak órát, hogy így tiltakozzanak az oktatási rendszer jelenlegi állapota ellen. Ráadásul a tanárokkal szembeni kormányzati fellépés kedden is folytatódott: a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg levélben a tankerülettől utolsó figyelmeztetését polgári engedetlenség miatt. A gimnázium diákjai azt tervezték, hogy elállják a tankerületi elnök, a korábban az iskolában tanuló Házlinger György elől az utat, azonban ezt tanáraik végül nem engedték nekik.

A szerdára tervezett tüntetések így a befenyíteni próbált pedagógusok mellettük kiállásról is szólnak. Vegyük sorra, milyen demonstrációkat tartanak a nap folyamán:

Szerdán reggel 7:45-től 9 óráig szülő-diák élőláncot szerveztek a fővárosban, amely a jelenlegi – még nem végleges – tervek szerint a Döbrentei tértől a Ferenciek terén, az Astorián és a Blaha Lujza téren keresztül egészen a Keleti pályaudvarig fog tartani.

Az élőláncra rengeteg iskolából jelezték tanárok, szülők, diákok részvételüket, így a szervezők részletes beosztást is készítettek, hogy melyik suli képviselői melyik útszakaszon csatlakozzanak a láncba:

©

©

©

©

Élőlánccal demonstrálnak a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanulói és oktatói is, délután négykor pedig Veszprémben teszik ugyanezt, a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt. Szintén élőlánc lesz Csepelen negyed nyolctól háromnegyed nyolcig a Vermes Miklós Általános Iskola, a Móra Ferenc Általános Iskola és a Jedlik Ányos Gimnázium között.

A pedagógusok szerdán több helyszínen is tiltakozást és munkabeszüntetést szerveznek, így

  • Budapesten a Széll Kálmán téren reggel 8 órakor,
  • a Madách téren 9 órakor,
  • az óbudai Fő téren délután háromkor,
  • a budaörsi önkormányzat előtt pedig délután 14:30-kor,
  • Budakalászon, a Kárpátok őre szobornál pedig 16:15-kor lesz demonstráció.
  • Szombathelyre reggel 7:10-re,
  • Sopronban a Széchenyi térre pedig délután 17 órára szerveztek tiltakozást.

Ám ezzel sincs vége a szerdai demonstrációk sorának: Kőbányán, a Szent László Gimnáziumnál reggel nyolc és kilenc óra közt terveznek tüntetést, mivel szerintük „lehetetlen helyzetbe került az oktatás”, mivel „megalázó bérért dolgoznak a tanárok, rengeteg a pályaelhagyó, az állam semmibe veszi az iskolák autonómiáját, és a gyerekek valódi érdekeit”.

9:30-tól pedig a Radnóti Miklós Gimnázium és a Szent István Gimnázium tanulói és tanárai szerveznek flashmobot az Abonyi utcába, a Szent István sportpályájánál.

Délben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tart közös sajtótájékoztatót a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetével (TBDSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezettel (EKSZ), a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (BRDSZ) és a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ).

14:30-kor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy petíciót ad át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalánál, a Falk Miksa utcában. Egy órával később Miskolcon ugyancsak az állampolgári jogok biztosának hivatalánál adnak át petíciót a szakszervezetek tagjai, Győrben és Pécsen pedig ezt délután három órakor teszik meg.

16:30-kor kezdődik a diákok tüntetése, a diákok egészen este hét óráig tervezik blokád alatt tartani a Margit hidat. „A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak, és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak” – írták.

18:30-kor tartanak Pécsen, a Szent István téren tüntetést, ezen szolidaritást vállalnak a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével. A rendezvényen több pécsi iskola diákjai is beszédet fognak tartani a rendezők piknikhangulatot ígérnek.

19 órától pedig a Kossuth Lajos téren lesz demonstráció: ott noÁr és a Tanítanék mozgalom fog szolidaritási koncertet adni.

Neked Ajánljuk