Sorra zárják be Magyarországon az iskolákat, elszabadult a járvány – Portfolio

A tegnapi 156-ról (5%) egy nap alatt 196-ra (6,6%) emelkedett azon óvodák száma, ahol az operatív törzs egy-egy csoportot érintően rendelt el szünetet a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg összesen 137 óvodában (4,6%) van érvényben az egész intézményt érintő szünet, ami egy nappal korábban még 117 volt (4%), derült ki az Operatív Törzs ma reggeli közléséből.

A keddi 55 általános iskola (2%) után szerdán 69 általános iskolában (2,7%) volt érvényben rendkívüli szünet a koronavírus-járvány miatt. Jelenleg 467 iskolában (18%) van egy-két osztályt érintő digitális tanrend, amire a tegnap 384-ről (15%) nőtt drasztikus mértékben az érintett iskolák száma. Összesen 128 iskolában (5%) van a teljes intézményt érintő digitális tanrend, miközben a tegnapi adat még 97 volt (4%).

A Portfolio tegnap megírta: egyre több iskolában és óvodában terjed a koronavírus-járvány, az adatok gyakorlatilag napról napra romlanak. Ha a kormány nem zárja be az iskolákat, akkor hamarosan a koronavírus-járvány lehetetlenítheti el a tantermi oktatást, hiszen egyre több a beteg gyerek és a tanár. A koronavírus-járvány harmadik hullámának egyik gócpontját az iskolák jelentik.

A Portfolio megkeresésére a Pedagógusok Szakszervezete közölte: a fertőzések nagy száma miatt tantermen kívüli oktatást kellene elrendelni az általános iskolákban is. Mindemellett olyan lépéseket kérnek a kormánytól, amelyek segítenének visszaszorítani a fertőzés terjedését.

A másik szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már korábban Orbán Viktorhoz fordult, hogy zárják be az iskolákat.

Ha olyan gyorsan nő a koronavírusos megbetegedések száma a következő napokban, mint az elmúlt 1-2 héten, akkor gyakorlatilag a betegség fogja bezárni az iskolák érdemi részét.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk