Sokaknak ma véget ér a 480-as benzin – Itt vannak a legfontosabb információk az üzemanyagár-stop módosításáról – Portfolio

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma közölte: a kormány felszabadítja a stratégiai készleteket, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója, illetve a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480-as tankolásból, a céges autókat is. A rendelet ma déltől érvényes.

Itt a rendelet

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább

A TÖLTÖTT GÉPJÁRMŰ RENDSZÁMÁT, GYÁRTMÁNYÁT, TÍPUSÁT, SZÍNÉT ÉS ÜZEMBENTARTÓJÁT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY TŐLE ELVÁRHATÓ GONDOSSÁGGAL MEGGYŐZŐDJÖN A TÖLTÖTT GÉPJÁRMŰ HATÓSÁGI ÁRON VALÓ TÖLTÉSÉNEK JOGSZERŰSÉGÉRŐL.

Hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.

Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából – írják a rendeletben.

20% lehet céges autó

Kormányközeli forrásokból úgy értesültünk, hogy a személygépkocsik mintegy 20%-a lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet. Mivel ezek az autók az átlagosnál többet futhatnak, ezért a fogyasztást az intézkedés nagyobb arányban érinti.

A külföldiek és a 7,5 tonna feletti járművek korábbi kizárása az ársapka alól a fogyasztás mintegy 25%-át érintette, a mostani lépésnek hasonló lehet a hatása. Ez azt jelenti, hogy mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz.

A Magyarországra üzemanyagot exportálók számára ezzel a lépéssel a helyzet a következőképpen változik meg. Az importáló cégek (például az ÖMV) eddig is annyi üzemanyagot hozott be, amennyit piaci áron tudott értékesíteni. A többit az olcsó Ural nyersolajhoz hozzáférő Moltól szerezte be. Most a kétféle forrás aránya változhat meg, hiszen a külföldi cégeknek érdekükben állhat több üzemanyagot behozni, és kevesebbet a Moltól vásárolni. Ezzel a kapacitásgondokkal küzdő Molon enyhülhet a nyomás.

Mennyi a piaci ár?

Pénteken tovább csökkentek a hazai üzemanyagárak piaci ára – írta a holtankoljak.hu, amely alapján a 95-ös benzin piaci ára literenként 692,9 forint, a gázolajé pedig 737,9 forint.

A holtankoljak.hu jelezte pár napja, hogy valamilyen különös oknál fogva a héten pénteken tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. A benzin esetében ez bruttó 4 forintos változást jelent, a gázolaj piaci ára pedig bruttó 9 forinttal lesz majd kevesebb.

A forint árfolyama továbbra is 400 körül van a dollárral szemben, az olaj pedig tartja magát a 100 dolláros hordónkénti árszinten, így nehéz megállapítani, hogy mi indokolja a csökkenést. Ráadásul nem hallunk mást, csak azt, hogy Európa szerte üzemanyag hiány van.

A piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak péntektől: a 95-ös benzin: 692,9 Ft/liter, a gázolaj pedig 737,9 Ft/liter.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk