Sikerült elkerülni a legrosszabbat a Hableány kiemelésénél – 444.hu

Botos Tamás kollégánk a Margit hídról követte végig, ahogy kedd reggel kiemelték a Dunából a május végén elsüllyedt Hableány turistahajót. 

A Hableány 1949-ben épült, a 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A művelet megkezdése előtt a szakértők leginkább attól tartottak, hogy emelés közben a sérült hajótest megroppan a terheléstől, de ez nem következett be.  

A kiemelésére Komáromból érkezett pénteken a 200 tonna emelésére is képes Clark Ádám úszódaru. 

Ahogy délelőtt a Hableány kapitányi hídja előbukkant a folyóból, elkezdték kiszivattyúzni a vizet, hogy a búvárok megkezdhessék a hajó átkutatását. Először az összeroncsolódott parancsnoki hídon találtak egy holttestet, aki valószínűleg a Hableány magyar kapitánya lehetett. 

Később még három holttestet hoztak fel a hajóból, köztük lehetett az a hatéves gyerek is, aki a dél-koreai csoporttal utazott. Az áldozatok azonosítása még folyamatban van. Még további négy embert keresnek a Hableány utasai közül. A kutatást a fővárostól délre folytatják.

Mivel az emelés közben a Hableány becsúszott egy uszály alá, egy időre leállították a mentést. A hajó jobb oldalán egy sérülést is találtak, ezért valamivel 9 óra után egy újabb drótkötelet is behúztak fara alá.

Mentés közben a Szent Flórián tűzoltóhajóhoz érkező motorcsónak megbillent a nagy sodrás miatt, és egy ember a Dunába esett. Szerencsére gyorsan ki tudták húzni.

Kora délutánra sikerült teljesen kiszivattyúzni a vizet a hajótestből, és amikor a búvárok is befejezték a kutatást, megkezdték a hajó teljes kiemelését. 

Majd lassan átemelték a Margit híd lábánál álló uszályra, amivel elszállítják a helyszínről. 

A rendőrség szóvivője a kiemelés után elmondta, hogy a Hableányt a csepeli szabadkikötőbe szállítják, ahol szakértők segítségével folytatják szemlét.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. 

Népszerű

Neked Ajánljuk